Dostupni linkovi

Milo u klin, Ranko u ploču


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, ilustrativna fotografija
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, ilustrativna fotografija

Politički fokus u Crnoj Gori i dalje je na odnosima u vladajućoj koaliciji, posebno nakon najnovijih optužbi lidera DPS-a Mila Đukanovića na račun Krivokapićevog SDP-a, za formiranje nelegitmine većine u parlamentu koja obara prijedloge Vlade.

Uslijedilo je oštro ragovanje socijaldemokrata kako je to udar na ustavnu podjelu vlasti. Je li sve to najava daljih konfrotacija DPS-a i SDP-a i kako će se ti odnosi u konačnom rasplesti?

Subotnji kongres DPS-a, osim što je učvrstio neprikosnovenu poziciju i moć Đukanovića, kao novog-starog lidera te stranke, obilježio je nastavak varnica i prepucavanja sa SDP-om, manjom članicom vladajuće koalicije. Govoreći o tome kako vlada nije uspjela da privuče strane investitore, Djukanović je svu krivicu svalio na, kako je konstatovao, nelegitimnu parlamentarnu većinu, koju čine poslanici SDP i opozicije, što je nazvao originalom u međunarodnoj političkoj teoriji i praksi.

“Da. Teško je opisati, nešto teže razumjeti, posebno je teško funkcionisati. Takvu praksu moramo što prije napustiti. Ako ne drugačije a ono na sljedećim parlamentarnim izborima.“

Onaj kome je ta poruka namijenjena, novi-stari lider SDP-a Ranko Krivokapić sjedio je samo par metara ispred Đukanovićeve govornice, da bi oštro reagovanje njegovo partije uslijedilo sjutradan. Niko ne smije naređivati poslaniku kako da glasa, pa ni Vlada , jer bi to vodilo u samovlašće jedne grane vlasti. U suprotnom, trebalo bi ukinuti parlament, a to bi onda bio kraj demokratije i početak prave diktature, navodi se saopštenju SDP-a i dodaje.

„U svim izvještajima Evropske komisije se u dijelu političkih kriterijuma, insistira na daljem jačanju kontrolne uloge parlamenta i nema ni spomena o problemima parlamentarne diktature, već se Skupština ističe kao institucija koja najbrže napreduje u evropskim integracijama.“

Premijer Djukanović već duže forsira tezu o „parlamentarnoj diktaturi“ kao kočnici daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore, pošto su se Krivokapićeve Socijaldemokrate zajedno sa opozicijom u zakonodavnom domu protivile Vladinim najnovijim projektima privatizacije, koje su smatrali štetnim po javni i državni interes. Govoriti o „parlamentarnoj diktaturi“ ,znači elementarno nepoznavati demokratsku političku kulturu, ocjenjuje Boris Raonić iz Građanske alijanse.

“Nazivati parlamentarnom diktaturom bilo kakvu odluku predstavnika građana, pa čak iako nije u njegovom interesu ili onako kako on to zamišlja, prosto je neprihvatljivo i mene brine da ne postoji ozbiljnija reakcija, prvenstveno od stručne javnosti ali naravno i od svih onih pojedinaca iz medjunarodne zajednice, koji i nakon ovoliko godina su jedini koji guraju naprijed procese u Crnoj Gori.“

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Nova verbalna nadgornjavanja i žaoke izmedju DPS-ai SDP-a, Zlatku Vujoviću iz Centra za monitoring samo su signal da je predizborna kampanja zapravo već počela.

“DPS-u je cilj da usisa dio birača SDP-a i eventualno nekih drugih političkih partija i da dodje u situaciju da, ako ne može sam da formira vladu, onda svakako samo sa manjinskim partijama a da izbjegne poziciju u kojoj se sada nalazi. A toje da drugi koalicioni partner, kao što je to SDP, može da iz perspektive DPS-aucjenjuje odnosno da utiče dominantno na donošenje politika na nacionalnom nivou.“

Iako je kriza unutar Izvršne vlasti više nego očigledna, prema mišljenju Borisa Raonića politički savez DPS-a i SDP-a ,opstaće do narednih izbora, na kome će te dvije partije nastupiti samostalno.

“Oni nemaju drugi izbor osim da ostanu zajedno. Problemi koji se pojavljuju vjerovatno koriste i jednima i drugima. Sjećamo se koliko je koristilo u prvom raskolu unutar DPS-a ta vrsta pojačane retorike. Nakon toga dva krila DPS-a su maltene pokrila 90 odsto biračkog tijela.Tako da i ovakvo predstavljanje SDP-a kao nekog kritičara vlasti unutar te iste vlasti, i samog DPS-a, njima na kraju neće napraviti veliku štetu kod birača a na taj način se smanjuje manevarski prostor za opozicione politčke subjekte koji se očigledno ne snalaze najbolje u ovom periodu.“

A šta će se dešavati u međuvremenu, da li ćemo posmatrati sve dublje konfrotiranje unutar vladajuće koalicije i pokušaje uzdrmavanja unutarpartiskih osnosa u SDP-u, nakon što je na nedavnom kongresu te partije pobijedio Ranko Krivokapić a poražena struja koju je predvodio Ivan Brajović, za koga se smatra da je bio Đukanovićev favorit?

“Svakako da možemo očekivati inteziviranje i pojačavanje sukoba. Ja čak više ne gledam na DPS i SDP kao na koalicione partnere, nego na one koji su samo iz nužde zajedno, do odluke o upućivanju pozivnice za članstvo u NATO,da bi nakon toga došlo do još jačeg inteziviranja sukoba i novih, vjerovatno prijevremenih parlamentarnih izbora“, zaključuje Zlatko Vujović.

XS
SM
MD
LG