Dostupni linkovi

Dejan Milovac: U Crnoj Gori je na snazi Đukanovićeva samovolja


Dejan Milovac
Dejan Milovac

Gost u intervjuu RSE je Dejan Milovac iz MANS sa kojim razgovaramo o posljednjim izjavama premijera Mila Đukanovića i oštrim kritikama i ocjenama koje su izazvale vladine odluke o povećanju cijene goriva, kao i insistiranje vlasti na usvajanju sporonih dopuna Zakona o eksproprijaciji.

Takođe, predstavnik MANS-a komentariše i posljednje ocjene iz Brisela o rezultatima Crne Gore na njenom putu ka članstvu.

RSE: Čini se da je premijer Đukanović i ove sedmice uspio da uzburka strasti na javnoj sceni, prvo izjavom da je gorivo luksuz, čime je pokušao da opravda poskupljenje goriva od sedam centi, a onda i izjavom da vlasnici zemljišta reketiraju državu, a sve u jeku žestoke debate o dopunama Zakona o eksproprijaciji. Kako u MANSU komentarišete obje izjave?


Milovac: Premijerski sat, koji se po zakonu organizuje jednom mjesečno u Parlamentu, je izgubio svaki smisao. Umjesto da premijer odgovara na važna pitanja, u sklopu svoje odgovornosti, imamo jedan cirkus u kome Đukanović, iz mjeseca u mjesec, kada raspravljaju u Parlamentu, sve više vrijeđa inteligenciju običnih građana i pokazuje koliko je njegova percepcija crnogorske realnosti zapravo različita od percepcije jednog prosječnog građanina, koji svakog dana pati zbog pogrešnih ekonomskih odluka koje je Đukanović donosio u posljednjih 25 godina.

Jedna od tih odluka je svakako i aktivnost, koju je Vlada već sprovela posebnom uredbom mimo zakona i mimo Ustava Crne Gore. Uvela je posebnu naknadu na gorivo u iznosu od sedam centi, od kojih bi se finansirao auto put i dijelom reprezentativni sport. Pretpostavljam da je reprezentativni sport ubačen u kompletnu priču da bi se malo ublažio taj namet. Ono što je definitivno i što sada mora da se dokaže pred Ustavnim sudom, jeste da je Vlada Crne Gore, odnosno premijer Đukanović, grubo prekršio Ustav, time što je jednom uredbom propisao porez. Po Ustavu Crne Gore, porez može mijenjati samo Skupština Crne Gore, odnosno, Vlada može da donese prijedlog zakona koji se onda verifikuje u Parlamentu. Ukoliko je Predstavnički dom građana saglasan sa time, ta uredba može da stupi na snagu.

Međutim, ono što sada imamo na snazi jeste jedna potpuna Đukanovićeva samovolja, koji je odlučio da preko noći uvede jednu uredbu i da zaobiđe u potpunosti Skupštinu. Naftne kompanije, odnosno oni koji se bave distribucijom energenata, već su korigovali svoje cijene i građani već danas osjećaju negativne posljedice tog kršenja Ustava.

To naravno nije bilo dovoljno za Ustavni sud Crne Gore. MANS je tražio, zbog prirode te uredbe koja utiče na kvalitet građana i definitivno je pitanje od šireg društvenog značaja, da Ustavni sud izrekne takozvanu zabranu do donošenja konačne odluke i da provjeri da li je ta uredba, koju je Vlada donijela, ustavna ili neustavna. Dobili smo jedan očekivani odgovor, koji je u liniji sa onim što je do sada radio Ustavni sud kada su u pitanju nezakonite odluke i uredbe Vlade. U potpunosti je ignorisao javni interes, jer je u potpunosti bio u liniji sa onim što je Vlada donijela kao odluku. I to Ustavni sud radi već godinama.

RSE: Ustavni sud dakle nije našao za shodno da utvrdi ustavnost odluke o povećanju dažbina među kojima i one za gorivo. Vi ste tim povodom izašli sa prilično oštrim saopštenjem i optužili sudije tog suda da su „marionete vlasti“.


Milovac: Apsolutno. To je zaključak koji se nameće, ne samo na osnovu ovog zadnjeg saopštenja sa kojim je izašao Ustavni sud, već čitavog niza odluka. Mnogo odluka, koje MANS pokušava da ospori, skupljaju prašinu u ladicama sudova. Tim prije je licemjerna izjava Ustavnog suda da oni o predmetima odlučuju onako kako ih dobijaju.

Ustavni sud je do sada uglavnom donosio odluke koje su bile u korist Vlade, odnosno u korist interesa koji je Vlada zastupala, a to su jako rijetko interesi običnih građana. Uglavnom su to interesi „strateških investitora“ ili porodice premijera Đukanovića, zbog čega je MANS Ustavni sud svojevremeno i nazvao Ustavnim sudom prve familije, umjesto Ustavnim sudom Crne Gore.

RSE: Premijer je izjavio da vlasnici zemljišta reketiraju državu, a sve u jeku žestoke debate o dopunama Zakona o eksproprijaciji. Šta na tu temu možete da nam kažete?


Usvajanje Zakona o eksproprijaciji znači da Vlada neće poštovati pravo građana da posjeduje i raspolaže svojom imovinom, već će nezakonito, kao razbojnik, ulaziti u vaš posjed, ograđivati ga i puštati nekog drugog privatnog investitora da raspolaže vašom imovinom

Milovac: Pitanje tog zakona nije pobudilo interesovanje i neslaganje samo u Crnoj Gori, već je prethodnih sedmica dobila Vlada Crne Gore od Evropske komisije jako snažnu packu. Evropska komisija je kazala da treba razmisliti oko usvajanja tog zakona, koji u biti ima jednu običnu otimačinu. To, uz ovu uredbu o gorivu, pokazuje da se Vlada sada nalazi u fazi gdje jednostavno neće imati toliko skrupula i da neće pokušavati svoje odluke da umota u neke demokratske oblande, kao što smo to imali priliku da vidimo u prethodnom periodu. Nažalost to su prvi javni obrisi i jasni obrisi jedne diktature, i pravne i ekonomske, koje Đukanovićeva Vlada sprovodi.

Ono što u biti šta taj zakon znači jeste kršenje svetog prava na svojinu. Građani će, ukoliko taj zakon bude usvojen u ovakvom obliku, biti prisiljeni da svoju imovinu, koju žele ili ne, da prodaju, predaju u ruke Vladi Crne Gore, da bi nakon toga u sudskom postupku tražili neku naknadu za tu imovinu. Ako uzmemo u obzir efikasnost crnogorskog sudstva, jedan proces može da traje i desetinama godina. Čak i onda, kada dobijete presudu, njena realizacija kroz državni trezor može biti stopirana na različite moguće načine. Državni trezor je često u blokadi i Vlada jako često radi rebalanse budžeta. Može se desiti, da i kada na sudu dobijete presudu, nećete moći da je naplatite.

U biti to zapravo znači da Vlada neće poštovati pravo građana da posjeduje i raspolaže svojom imovinom, već će nezakonito, kao razbojnik, ulaziti u vaš posjed, ograđivati ga i puštati nekog drugog privatnog investitora da raspolaže vašom imovinom. Vi onda možete post festum tražite svoju pravdu pred sudom, što je pravni nonsense, koji ne postoji nigdje na svijetu.

RSE: Dok traje ova debata u Crnoj Gori, iz Brisela stižu ocjene kako je Crna Gora napredovala u sferi ekonomije i finansijske stabilnosti, gdje je, kako je ocijenio predsjednik EK Žan Klod Junker napredak impresivan. Politička javnost ih je tumačila svako iz svog partijskog ugla, no eksperti su bili u najmanju ruku začuđeni takvom ocjenom koja, kako kažu, nema mnogo veze sa realnim stanjem crnogorske ekonomije. Kako tumačite te poruke?


Milovac: Ne bih te poruke posmatrao kao ocjenu, nego bih pogledao širu sliku, što je jako teško za lokalne političare da urade jer se oni prije svega vode svojim političkim interesima i svako iz tog paketa izjava uzima ono što mu je profitabilno za neko dnevno političko sučeljavanje.

Iz te izjave se nije komentarisao drugi dio, gdje se Vlada upozorava da mora dati konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i u mnogim drugim oblastima koji su bili predmet pisanja svih dosadašnjih izvještaja. Sa pozicije nekoga, ko je jako upućen u te stvari i koji se svaki dan bori sa korupcijom i organizovanim kriminalom u Crnoj Gori, koji pokušava da ukaže na to da Vlada ne radi baš najbolje svoj posao, zvuči frustrirajuće kada čujete ocjene za koje smatrate da nisu kompletne, koje je trebalo diskutovati i koje je trebalo interpretirati javnost. Ne vidi se iz toga da postoji jedna druga strana koja ukazuje da Vlada Crne Gore ipak ne radi dovoljno da postigne evropske rezultate. To je jasno artikulisano, i u ovoj ocjeni, ali i u dokumentima i izvještajima koje Evropska komisija daje o Crnoj Gori.

RSE: Ove sedmice izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović dobila je priznanje od američke ambasade kao najhrabrija žena u Crnoj Gori u 2015. godini. Šta mislite, kako su to doživjeli oni koji ne gledaju blagonaklono na rad MANS-a, pogotovo u svijetlu činjenice da je samo dan prije nego što je dobila nagradu za najhrabriju ženu u Crnoj Gori, Osnovni sud u Podgorici ocijenio da je Ćalović povrijedila čast i ugled direktora Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića?


Milovac: Mnogo me ne interesuje njihov lični doživljaj svega onoga što se dešavalo. Sam taj proces protiv Vanje je bio jedan svojevrsni pravni cirkus. Ipak smo očekivali da postoji mala nada, da postoji zrno dostojanstva u našem sudstvu, ali smo bili pripremljeni da će odluka biti onakva kakva jeste. Ako imate cirkus od postupka, morate imati cirkus i od same presude.

Presuda pokazuje da je Vlada svoje utjecaje, osim kroz državne ili privatne medije, proširila i na sudstvo. Čak i u predmetima koji su bizarni. Neshvatljivo je da neko, nakon što vas provuče mjesecima kroz jednu prljavu kampanju, može da vas tuži za povredu ugleda. Ta presuda pokazuje koliko naše društvo još uvijek nije zrelo u tom smislu.

Nagrada koja je došla od američke ambasade je za nas koji radimo u MANS-u ohrabrenje i svojevrsna potvrda da radimo dobre stvari i da smo na dobrom putu. Činjenica da smo pod konstantnim pritiskom od strane, bilo Vlade, bilo sa njom povezanih tajkuna ili kriminalnih grupa, je nama potvrda da smo na dobrom putu i da svako naše istraživanje i svaka naša analiza utiče na interese tih ljudi i da osjećaju potrebu da u toj mjeri vrše pritisak na nas.

XS
SM
MD
LG