Dostupni linkovi

Ministar Numanović službeno vozilo koristi za privatne potrebe?


Suad Numanović
Suad Numanović

Nakon što su mjesecima iz NVO sektora ukazivali na brojne zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, u ponedjeljak su „Vijesti“ objavile fotografije i informacije kako to navodno radi i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Dosadašnje zloupotrebe službenih vozila prolazile su u najvećem broju slučajeva bez ikakve sankcije za one koji na taj način rasipaju novac i imovinu građana.

Biće zanimljivo kako će nadležni organi sada reagovati ako se utvrdi da je tačno da i Numanović koristi službeno vozilo u privatne svrhe.

U tekstu pod naslovom „Numanović se krije mijenjajući tablice“, uz koji su priložene i fotografije ministrovog službenog automobila, piše da ministar za ljudska i manjinska prava mjesecima unazad mijenja službene tablice na autu kada ga koristi privatno, obično vikendom i tada stavlja tablice PG BF 466 i PG EK 895.

Praksa je da štićene ličnosti u Vladi (premijer, ministri odbrane, policije i vanjskih poslova...) imaju neprepoznatljive tablice kad idu na posebne sastanke.

Prema propisima, ministar za ljudska i manjinska prava nije štićena ličnost niti mu je posao da obavlja bilo kakve tajne misije.

Iz MUP-a Crne Gore su RSE saopštili da oni nijesu izdali odobrenje za paralelno korišćenje registarskih tablica za automobil Mercedes registarskih tablica PG CG 029, koji pripada Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, niti za to postoji zakonski osnov.

Iz MUP-a navode da, prema njihovim podacima, dvoje registarskih tablica koje, prema pisanju Vijesti, ministar koristi za vožnju automobila u privatne svrhe pripadaju gradjanima S.D i S.Ć.

Podsjećaju da Uprava policije sankcioniše sve koje u saobraćaju zatekne sa tablicama koje ne odgovaraju registraciji automobila kojim osoba upravlja i postupa prema svima jednako, bez obzira na to da li su ili ne javni funkcioneri.

Bezuspješni su bili naši pokušaju da dobijemo komentar ministra Numanovića, kao i državnog tužilaštva, koji nijesu odgovarali na naše telefonske pozive.

Inače, nije prvi put da se Numanović pominje kao osoba koja zloupotrebljava službeni položaj i koristi vozilo marke Mercedes ML u privatne svrhe.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak svojevremeno je ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića u parlamentu pitala da li je tačno da Numanović vikendom i praznicima koristi službeni automobil za privatne potrebe.

Tada je od Konjevića dobila samo informaciju da su privatne tablice PG BF 466 glasile na žensko ime i da nijesu registrovane još od 2009. godine.

Bošnjak tim povodom u izjavi za RSE kaže:

„Ono što sam ja saznala jeste da i vlasnik tog neregistrovanog vozila ima veze sa Numanovićem, odnosno njegovim bliskim okruženjem što samo implicira na to da se zaista zloupotrebljavaju službena vozila u privatne svrhe. Čak se gospodin Numanović zanese i uključi rotaciona svijetla a koristi te civilne tablice. Očekivala sam strožiji odgovor gospodina Konjevića i da skrene pažnju Numanoviću ali od toga nije bilo ništa. Očigledno je da se oni smatraju 'zaštićenim medvjedima' koji misle da im se može sve i da mogu da drsko nastave da rade to što rade.“

Iz Inicijative mladih za ljudska prava su svojevremeno prikupili ogroman broj fotografija i dokaza o zloupotrebama službenih automobila koje su do sada funkcioneri nižeg ranga koristili u privatne svrhe, a što je prolazilo nekažnjeno.

Edin Koljenović
Edin Koljenović

Evo kako Edin Koljenović za RSE komentariše najnoviji slučaj u koji je uključen jedan ministar:

„Vrlo je problematično da imamo zlouptrebe kada su u pitanju visoki funkcioneri i političari na nivou ministara. Time šaljemo jednu veoma lošu poruku da su i ministri spremni da se bave ovakvim stvarima i da na ovaj način zloupotrebljavaju državnu imovinu. Do sada je to bio slučaj samo sa nekim nižim funkcionerima. Prosto mi se čini da ukupnoj javnosti i političkoj sceni šaljemo jednu vrlo zabrinjavajuću poruku na ovaj način.“

Koljenović sumnja da slučaj ministra Numanovića nije usamljen:

„Kada su u pitanju druga ministarstva ja sada nemam precizne podatke ali ono što je sasvim sigurno jeste da ovo nije usamljen slučaj na visokom niovu, a da li je to na ministarskom nivou ili na nivou nekih drugih visokih funkcionera ja nijesam siguran.“

XS
SM
MD
LG