Dostupni linkovi

Ministarstvo vs Narodno pozorište: Honorarci nemaju ni za prevoz


Narodno pozorište u Beogradu
Narodno pozorište u Beogradu

Ljubitelji baleta doživeli su ove sedmice neprijatno iznenađenje: Narodno pozorište u Beogradu otkazalo je dve baletske predstave, „Slika Dorijana Greja „ i „Žizela“, zbog nedostatka finansijskih sredstava kojima su isplaćivani honorari umetnicima. Za ovaj presedan uprava pozorišta je uperila prst u Ministarstvo kulture, koje je optužila da odugovlači sa potpisivanjem godišnjeg ugovora o finansiranju. Ministarstvo, s druge strane, optužuje rukovodstvo Narodnog pozorišta za nesavesno poslovanje. Za poznavaoce prilika ovo je samo još jedan dokaz haosa u ovdašnjoj kulturi.

Uprava Narodnog pozorišta je u saopštenju za javnost navela da Ministarstvo kulture “nije našlo za shodno da sa svojom najvećom i najsloženijom institucijom potpiše godišnji ugovor o finansiranju”, iako je pozorište prethodno obavilo sve svoje pravno-finansijske obaveze.

Godišnji ugovor o finansiranju potpisuje se početkom godine između Ministarstva kulture i informisanja i institucija kulture. Ugovor predviđa sredstva u visini od 90 do 95 miliona dinara i taj je novac, između ostalog namenjen za isplatu honorara umetnicima koji nisu zaposleni za stalno, kaže za Radio Slobodna Evropa Dejan Savić, vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta.

On dodaje da su odugovlačenjem koje je ušlo u četvrti mesec najviše pogođeni honorarni umetnici.

„Ljudi nam od decembra rade praktično neplaćeni. Imamo umetnike koji žive po rubnim opštinama, dosta njih je iz Pančeva, iz okoline, oni bukvalno ne mogu da se prevezu na radno mesto i to su direktno egzistencijalno ugrožene osobe koje su sa velikim žaljenjem prihvatile situaciju da ne mogu da odigraju reprizu predstave. Pazite, mi smo premijeru predstave imali 28. marta, oni reprizu nisu mogli da odigraju juče (6. april) i evo danas 'Žizelu'. To su, inače, predstave koje su rasprodate“, kaže Savić.

Ministarstvo je uzvratilo saopštenjem u kojem vršilac dužnosti upravnika Savića optužuje da iznosi netačne podatke i da time želi da prikrije svoju odgovornost za nesavesno poslovanje i neispunjenje obaveza prema zaposlenima.

„Javnost mora da zna da je Ministarstvo kulture i informisanja od početka godine do danas Narodnom pozorištu uplatilo blizu 223 miliona dinara za redovnu delatnost, što je 27 odsto ukupne sume planirane za ove namene na godišnjem nivou. (...) Ministarstvo smatra da je pravi razlog otkazivanja dve baletske predstave isključivo obustava rada baletskog ansambla usled neisplaćenih naknada, za šta je, po svim važećim zakonskim propisima, odgovorna uprava na čijem je čelu Dejan Savić“, navodi se u saopštenju.

Identičnom sukobu na liniji Ministarstvo kulture – Narodno pozorište svedočili smo i prošle godine, kada se takođe kasnilo sa potpisivanjem godišnjeg ugovora. Tada su, zbog neizdrživo teške finansijske situacije, honorarni baletski umetnici stupili u jednodnevni štrajk.

Za pozorišnu kritičarku Anu Tasić ova situacija je posledica činjenice da Narodno pozorište već gotovo tri godine nema izabranog upravnika.

„Zapravo je to suštinski problem. Zato što se prebacuje odgovornost sa jednog na drugog, a očigledno postoji nerazumevanje između Ministarstva i Vlade po pitanju izbora upravnika i tu nastaje sukob već duže vreme. Sa druge strane, nekome i odgovara to v.d. stanje, ali da bi se problemi rešili, ipak treba da se izabere jedna osoba koja će biti odgovrna za sve odluke. U tom smislu mislim da treba pre svega izabrati upravnika i onda će, ipak, neke stvari biti jasnije definisane“, konstatuje naša sagovornica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Upravni odbor Narodnog pozorišta je na javnom konkursu između devet kandidata izabrao reditelja Božidara Đurovića za novog upravnika nacionalnog teatra. Ministarstvo je ovaj predlog prihvatilo i dostavilo Vladi Republike Srbije na usvajanje.

XS
SM
MD
LG