Dostupni linkovi

Ministri i stečajni upravnik pred Parlamentom zbog Solane


Parliament session about salt factory in Ulcinj
Parliament session about salt factory in Ulcinj
Ulcinjska Solana, iako tržišno veoma potentno preduzeće sa basnoslovnom imovinom nalazi se na izdisaju, a danas su ministri finansija i ekonomije: Radoje Žugić i Vladimir Kavarić, kao i stečajni upravnik Solane, Ognjen Jovović odgovarali na pitanja parlamentaraca, ali i predstavnika radnika koji već godinu dana ne primaju plate, a strahuju da bi i firma u kojoj rade mogla biti likvidirana, a oni zauvijek ostali bez posla.

Ulcinjska Solana je preduzeće koje je sadašnji vlasnik kupio za 800 hiljada, pa ga je otjerao u stečaj zbog duga za struju od svega 14 hiljada eura, a pokušavao je da ga unovči za skoro 260 miliona eura. Sada je, opet zbog, beznačajnog duga za struju od 20 hiljada eura u situaciji da izgubi već proizvedenu so koja vrijedi između 200 i 400 hiljada eura. Pritom, Solana, prema tvrdnjama zaposlenih koje niko nije negirao, rentabilno može da posluje sa svega 50 hiljada eura mjesečnih troškova, a da u istom periodu proizvodi 500 tona.

Cifre govore da u vezi sa Solanom postoje brojne protivrečnosti, a predstavnici radnika i lokalne zajednice tvrde da je korijen svih problema ovog preduzeća ogromna vrijednost zemljišta nad kojim ima pravo korišćenja, a kojem sadašnji vlasnik pokušava da preko suda pribavi prava svojine. Kritičari ove privatizacije smatraju da iza svega stoji plan da se zemljištu koje je sada park prirode promijeni namjena i da se proda kao gradjevinsko zemljište.
Dritan Abazović i Ognjen Jovović
Dritan Abazović i Ognjen Jovović
„Ja mislim da je ovdje logika bila jednostavna – uništiti kompaniju, prevesti vlasništvo na sebe, odnosno na vlasnika koji bi to prodao za enormna sredstva jer je prenamjenom zemljišta trebalo da pređe u građevinsko zemljište za gradnju turističkih kompleksa. I sve to kroz političku spregu sa nadležnim institucijama. Čovjek je nešto kupio za 800 hiljada a hoće da ga proda za 250 miliona. I vama to nije sumnjivo“, kaže Dritan Abazovic iz opozicione Pozitivne Crna Gora.

Predstavnik Sindikata radnika Solane, Marko Miranović je podsjetio da su radnici od januara u štrajku jer im se već godinu dana ne isplaćuju zarade, a doprinosi za zdravstveno i penziono nijesu uplaćivani još od januara 2009.

Miranović kaže i da je medju razlozima štrajka nezadovoljstvo zbog lošeg upravljanja preduzećem. „Koje su mogućnosti i zakonske obaveze ministarstava i Vlade Crne Gore da sankcioniše neodgovornog vlasnika, a u materijalu lako možete vidjeti da je on neodgovoran jer otuđuje opremu, rasprodaje, neodgovorno posluje i prema državi ne izmiruje nikakve obaveze, da ne pričam o neizmirivanju obaveze prema Poreskoj upravi. Dakle, kakve su obaveze države da sankcioniše neodgovornog vlasnika koji ne želi Solanu na način kako je to gospodin Kavarić to rekao, odnosno da Solana radi i posluje. Kakve su zakonske mogućnosti da se takvo vlasništvo sankcioniše i raskine, da ne kažem neku težu riječ“, rekao je Miranović

U Vladi kažu da je, pošto je firma u stečaju, ona u nadležnosti isključivo Privrednog suda te da stoga ne postoji mogućnost njene intervencije, ali se kunu u čvrsto opredjeljenje da Solana nastavi sa proizvodnjom soli. Međutim, u Vladi nemaju tako čvrst stav u vezi područja koje je najznačajnije stanište ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.


Sudeći po izjavi ministra finansija Radoja Žugića, koji je danas pred parlamentarcima odgovarao i na pitanja predstavnika radnika Solane, vrata za scenario po kom bi park prirode postao gradjevinsko zemljište se postepeno otvaraju. „Vlada je određena da se na ovom prostoru proizvodi so i to je veoma važna stvar u procesu restruktuiranja i revitalizacije ovog važnog pravnog lica. Kratkoročne obaveze su svakako obaveze prema zaposlenima i ja zaista razumijem socijalne probleme radnika u Ulcinju ali možda postoji neko drugo rješenje. Nesolventno i nelikvidno pravno lice koje je u stečaju ima ogromnu imovinu ali ja ne vidim da će uskoro biti prodata. Da li je rješenje segmentacija te imovine, da se jedan segment odvoji, urbanizuje, izmijeni plan i to za strogo jednu namjenu i da se po tom osnovu u najkraćem mogućem roku namire potrebe radnika i potrebe povjerilaca a da ostatak kompanije bude i dalje u funkciji“, kaže Žugić
XS
SM
MD
LG