Dostupni linkovi

Mitrovica: Betoniranje podele Trgom cara Lazara


"Park mira" na mostu preko Ibra u Mitrovici
"Park mira" na mostu preko Ibra u Mitrovici

Nakon barikade na mostu, odnosno postavljanja "Parka mira", opštinske vlasti u Severnoj Mitrovici u sredu su počele radove na pretvaranju ulice duž reke Ibar, koja povezuje dva multietnička naselja - Tri solitera i Bošnjačku mahalu - u pešačku zonu pod nazivom Trg cara Lazara.

Analitičari u Prištini navode da je ovo dodatna barikada na mostu, jer se ovakvom idejom ugrožava sloboda kretanja vozila. To bi značilo i da ukoliko se most na Ibru ikad 'očisti'od barikada, vozila ne bi mogla da se kreću prema severu, ali biće onemogućeno i onima koji žive u multietničkim naseljima da se kreću vozilom.

Odluku o pretvaranju jednog dela ulice u pešačku zonu donela je pre dve nedelje SO Severna Mitrovica, a na predlog odbornika, potvrdila je za RSE, Ksenija Božović, predsednica SO Severna Mitrovica.

“To je normalno i u skladu sa statutom. Ta pešačka zona bi se odnosila od Telekoma, kod Bošnjačke mahale, do kružnog toka ispred tri solitera”, kazala je ona.

Ta odluka je dalje dostavljena gradonačelniku Goranu Rakiću, uz zahtev da se ispitaju mogućnosti za sprovođenje. Rakić je odluku doneo i tako su radovi već počeli u sredu.

Prethodno su zvaničnici odlazeće vlade Kosova poručili da ukoliko Srbi sami ne uklone barikade, to će uraditi kosovske vlasti.

Inače pitanje podizanja barikada u Mitrovici bila je i tema razgovora tokom poslednje posete zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri Briselu, gde je od zvaničnika EU zatražila dodatna angažovanja kako bi se barikade uklonile i ponovo uspostavila sloboda kretanja.

Ali, gradonačelnik kaže da o severnoj Mitrovici odlučuju sami građani.

"Ja mogu samo reći da gospođa Edita Tahiri neće odlučivati šta će se praviti u opštini Severna Kosovska Mitrovica. O tome kako će biti uređena severna Mitrovica odlučivaće građani, i naravno nadležni organi, prevashodno Skupština i ja kao gradonačelnik. Mi već radimo na uređenju tog parka i ja ću podržati tu odluku Skupštine. Sloboda kretanja će biti omogućena, pešačka zona će omogućiti i jednoj i drugoj zajednici da nesmetano prolaze ovim mostom", kaže Rakić.

Da ni ovu odluku lokalne vlasti na severu nisu donele 'na svoju ruku', dokazuje i sve češće prisustvo direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marka Đurića. On na severu boravi i u sredu, gde je poručio:

“Niko ne može da zabrani našim ljudima da uređuju svoje poslove i da uređuju svoj glas na način na koji ti snatraju primerenim. Srbija stoji i stajaće ovde i uz srpski narod u potpunosti i nema nijednog jedinog razloga da zapaljivim izjavama kakve smo čuli u prethodnih nekoliko dana trujemo atmosferu na Kosovu i Metohiji“, kazao je on.

Poznavalac prilika na Kosovu Ranđel Nojkić kaže da je pretvaranje jedne od glavne ulice u gradu u pešačku zonu, nazivajući je Trgom cara Lazara, nepotrebno i pogrešno, zato što je prostor Severne Mitrovice poprilično ograničen, te i u sadašnjem stanju postoje poteškoće u kretanju vozila. Ovim se stvara još jedna nova blokada slobode kretanja.

„Pretvarati glavne ulice saobraćaja u pešačku zonu znači praktično mobilisati ili napraviti novu blokadu kretanja. Tako da mislim da je to iz praktičnih razloga neprihvatljivo, odnosno nešto što bi ugušilo život na tom prostoru“, kazao je on.

Predsednik Južne Mitrovice Agin Bahtiri oštro je reagovao na ovu, kako je rekao, najtežu provokaciju vlasti na severu, koja za cilj ima da se blokira sloboda kretanja. On je iz tog razloga zatražio od domaćih i međunarodnih vlasti da poduzmu zakonske mere kako bi se prekinuo rad na ovom trgu.

Shpend Kursani, analitičar iz Prištine, kaže da ovakvim potezima srpska država samo betonira jače podelu severa, i to ne samo političku, već i fizičku.

"Blokade ulica su samo nastavak jedne politike naspram Prištine, a u cilju sprovođenja interesa Srbije. To pokazuje da Srbi ne veruju državi Kosovo, a pogotovo Srbi na severu", konstatuje Shpend Kursani.

XS
SM
MD
LG