Dostupni linkovi

Mjanmar: Aung San Su Či proglasila pobedu na izborima


Aung San Su Či obraća se svojim pristalicama nakon objavljivanja izbornih rezultata
Aung San Su Či obraća se svojim pristalicama nakon objavljivanja izbornih rezultata

Stranka liderke opozicije u Mjanmaru i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Či proglasila je pobedu na parlamentarnim izborima, prvim nakon 25 godina.

Međutim, iako je vladajuća partija priznala poraz, pobednike očekuje mukotrpan posao s obzirom na to da vojska ima značajnu ulogu u zemlji sa četvritnom zagarantovanih mesta u parlamentu.

Vladajuća stranka "Jedinstvo, solidarnost, razvoj" (USDP) priznala je u ponedeljak poraz.

"Izgubili smo", izjavio je za Rojters predsednik USDP-a Htaj U, dan nakon što su u Mjanmaru održani prvi slobodni izbori u poslednjih četvrt veka.

Međutim, Aung San Su Či je pozvala svoje pristalice na strpljenje ocenivši da je još rano za slavlje, dok se ne objave zvanični rezultati izbora.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju proglasila je pobedu navodeći da je osvojila 70 odsto mesta u parlamentu.

Portparol NLD-a Vin Htein rekao je da je u gusto naseljenom centralnom delu zemlje ova partija dobila više od 90 odsto glasova.

Od oko 52 miliona građana Mjanmara, pravo glasa imalo je 30 miliona. Izlaznost na nedeljnim izborima je premašila 80 odsto.

Izborni posmatrač pokazuje listić sa zaokruženim imenom Aung San Su Či
Izborni posmatrač pokazuje listić sa zaokruženim imenom Aung San Su Či

Na izborima u Mjanmaru kandidovala se 91 stranka, ali glavna bitka se očekivala između Nacionalnog saveza za demokratiju, koju predvodi Su Ći, i stranke "Jedinstvo, solidarnost, razvoj", koju podržava vojska i koja je bila na vlasti od 2011. godine. Vršilac dužnosti predsednika ove partije rekao je da je izgubio poslanički mandat u svojoj izbornoj jedinici i da ga je porazio kandidat NLD-a.

Međunarodni posmatrači su saopštili da je glasanje proteklo bez većih problema uz pojedinačne nepravilnosti. Na sumnju na regularnost izbora ukazuje i činjenica da nekoliko stotina hiljada birača – uključujući i iz manjinske grupacije Rohindžija muslimana – nije moglo da glasa.

Američki državni sekretar Džon Keri je pohvalio izbore u Mjanmaru kao korak demokratiji, dodajući da je bilo dosta neregularnosti.

Partija Aung San Su Či je upozorila da je veliki broj listića zaokruženo pre glasanja i da su naknadno ubačeni u biračke kutije u korist dosadašnje vladajuće partije.

Od 664 mesta u parlamentu koji se bude konstituisao nakon današnjih izbora, 25 procenata je rezervisano za ljude iz armije. Pored toga, armija je za sebe unapred obezbedila ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i granične kontrole, pa je NLD-u potrebna dvotrećinska većina da bi mogla da formira vladu.

Izbori su se smatrali testom koliko će popustiti kontrola armije nad civilnom vlašću i omogućiti tranziciju Mjanmara ka većoj demokratiji.

Predsednik Mjanmara Tein Sein izjavio je da će njegova vlada i vojska poštovati rezutate parlamentarnih izbora. Međutim, i ako osvoji neophodnu većinu za formiranje vlade, Aung San Su Či čekaju veoma teški pregovori sa armijskim vrhom pre svega u promeni ustava koji daje oružanim snagama značajnu političku ulogu.

Aung San Su Či ne može biti premijerka, jer one to ustav onemogućava državljanima Mjanmara koji imaju decu sa stranim građanima. Njen suprug, koji je u međuvremenu preminuo, bio je Britanac.

Vojska je 1990. godine odbila da prizna rezultate izbora, na kojima je ubedljivo pobedila stranka Aung San Su Či. Vojna hunta je tako nastavila da vlada zemljom, na čije čelo je došla državnim udarom 1962. godine.

Pod pritiskom međunarodne zajednice, vojska je 2010. raspisala izbore, koje je partija Aung San Su Či bojkotovala, zbog čega je pobedila partija "Jedinstvo, solidarnost, razvoj", sastavljena uglavnom od bivših vojnih zvaničnika, formiravši kvazi-civilnu vladu.

Konačni rezultati izbora će se se znati tek narednih dana, a izbor premijera očekuje se najranije u februaru.

XS
SM
MD
LG