Dostupni linkovi

Mještani Jelisavca protiv romske obitelji


Mještani i policija u Jelisavcu
Mještani i policija u Jelisavcu

Stotinjak bijesnih mještana koji u utorak navečer prosvjeduju pred kućom u kojoj živi brojna obitelj Amić, brza policijska intervencija bez upotrebe sile i tri prekršajne prijave – to je epilog tenzija koje – čini se – već nekoliko godina traju između te obitelji i ostatka stanovnika sela Jelisavac nedaleko Našica.

Do Amića nismo uspjeli doći, ali njihov stanodavac, predsjednik Nacionalne koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ibrahim Gušani koji je odrastao u Jelisavcu za naš radio kaže:

„Oni su smješteni u mojoj kući. Ja sam njih smjestio da žive u mojoj kući.“

Na naše pitanje kako tumači, to što se u Jelisavcu događa, Gušani odgovara:

„Ja to tumačim tako da ta obitelj koja tamo živi sama sebi donosi probleme na vrat. Jer, ne može se živjeti sa kriminalom, krađama, maltretiranjem mještana i tako…“

A mještani se žale da im nestaju stvari i da dolazi do fizičkih sukoba, na što ni Amići ne ostaju dužni, pa – kako navode mediji koji su bili u selu – tvrde da im susjedi razbijaju prozore i kamenjem gađaju kuću. Tenzije su kulminirale u utorak navečer kada je izbila još jedna svađa između Amića i susjeda.

„Meni je pukao film kada sam vidjela kako se prijeti letvom mom djetetu“, priča susjeda Mira Marenjak.

Krešimir Žagar
Krešimir Žagar

Gradonačelnik Našica, kamo teritorijalno spada Jelisavac, Krešimir Žagar za naš radio kaže nije pozvao na protjerivanje romskih obitelji iz Jelisavca, kako su neki mediji prenijeli. On kaže kako se Amići niti ne deklariraju kao Romi, već kao Hrvati, kao i najveći broj onih koji žive romskim načinom života na području grada.

„Praktički, od petstotinjak Roma koji žive na području grada svega četvero se tako deklariralo, tako da smo onemogućeni koristiti one blagodati iz projekta 'Desetljeće inkluzije Roma' i neke mogućnosti koje daje Ured za nacionalne manjine pri Vladi i Savjet za nacionalne manjine, ali to je jedna druga priča“, konstatira Žagar.

Što se sigurnosti tiče, policija će sljedećih dana imati pojačani nadzor sela Jelisavac, kaže gradonačelnik.

„U dvojakoj ulozi, dakle da se štiti integritet kuće u kojoj žive pripadnici romske nacionalne manjine, ali u isto vrijeme da od njihove strane ne dolazi do nasilja, znači do neke osvete. Centar za socijalnu skrb već je učinio neke korake s obzirom na malodobnu djecu koja su prigodom današnje posjete ponovno zatečena u tim obiteljima i s obzirom na to da ne žive u primjerenim uvjetima. Određene aktivnosti su rađene i pokušat će se intenzivirati i malo više fokusirati na tu obitelj i tu zajednicu“, obećava Žagar.

Saborski zastupnik romske i još 11 manjina Veljko Kajtazi kao jednu od prepreka za efikasnije rješenje problema vidi u tome što se na području grada Našica malo stanovnika izjašnjava kao Romi.

„Oni su govorili da budu, budu, ali ja još nemam takve informacije. Još sam im ponudio da osnuju jednu udrugu pa da na taj način imaju svog legitimnog predstavnika s kojim bismo svi zajedno mogli surađivati. I naravno – što je rekao gradonačelnik – sprovesti Nacionalnu strategiju i Akcijski plan za Rome“, zaključuje Kajtazi.

XS
SM
MD
LG