Dostupni linkovi

Mladalački entuzijazam pokrenuo prvi Pančevo Film Festival


Promotivni plakat Pancevo Film Festivala
Promotivni plakat Pancevo Film Festivala

Pančevo, industrijski grad na obali Tamiša, koji je medijski atraktivan uglavnom zbog čestog zagađenja vazduha, ovih dana postao je vest, ali zbog jednog pozitivnog događaja: grupa mladih entuzijasta pokrenula je prvi Pančevo Film Festival koji tokom prve nedelje septembra pred posetioce donosi brojna dokumentarna i igrana filmska ostvarenja iz raznih krajeva sveta.

Prvo izdanje Pančevo Film Festivala (PAFF), koje traje od 3. do 7. septembra, na repertoaru ima blizu 50 filmova, raspoređenih u četiri festivalske selekcije: „Open air“, „Svetionici“, „Rani radovi“ i „Svetla budućnost“. Pančevačka publika ima priliku da pogleda nova ostvarenja sa ovih prostora, poput drame „Obrana i zaštita“, reditelja Bobe Jelčića.

Tu je i čitav niz dokumentarnih, te eksperimentalnih filmova, ali i holivudskih naslova, kakav je film „Mračne ulice Menhetna“, u režiji Džejmsa Greja.

Za ovako bogat program „odgovorna je“ grupa mladih entuzijasta, mahom filmskih radnika iz Pančeva, koji su odlučili da svojim sugrađanima ponude alternativnu kulturnu ponudu, kaže Monika Husar Tokin, iz organizacije Pančevo Film Festivala.

„To su uglavnom mladi reditelji, snimatelji, pozorišni radnici koji su iskoristiti svoje privatne i profesionalne kontakte kako bi doveli veliki broj filmova u Pančevo i koji su shvatili da je gradu potrebna jedna ovakva manifestacija kako bi publika imala prilike da se upozna sa nekom drugom filmskom produkcijom, osim redovne bioskopske ponude koja nam uglavnom nudi holivudske blokbastere“, objašnjava naša sagovornica.

U fokusu su, dodaje Monika Husar Tokin, radovi uglavnom mlađih autora, a takve su i teme kojima se bave u filmovima:

"To su teme poput odrastanja, puberteta, ljubavi, budućnosti, zaposlenja i sličnih tema", kaže Husar Tokin.

Osim filmskog, PAFF ima i edukativni program, u vidu dečjih radionica, a organizovane su i debate, na kojima publika može da porazgovara sa rediteljima i glumcima pojedinih filmova.

Na jednoj takvoj debati učestvovaće 27-godišnji argentinski reditelj Eduardo Vilijams, koji će predstaviti kratkometražni dokumentarac „Zaboravio sam“. Vilijams za naš program govori o svojim utiscima sa festivala:

“Glavni utisak je radoznalost, jer sam video program i mnogo je filmova koje želim da pogledam. Mnogo je filmova za koje sam ranije čuo, ali nisam imao priliku da ih pogledam. Drago mi je što ću moći to da uradim ovde. Jako je važno da postoje ne samo veliki festivali u glavnim gradovima, već i festivali u manjim gradovima, koji su drugačije profilisani. To je nešto što nam je izuzetno potrebno", kaže Vilijams.

Iako ima razvijenu umetničku scenu, Pančevo, gradić udaljen tek 20-ak kilometara od centra Beograda, uglavnom je medijski poznato po industrijskom zagađenju. Stoga je kreativna energija koja je iznedrila PAFF nešto što je bilo potrebno ovom gradu, smatra Pančevac i strip crtač Saša Rakezić.

„Tako da je PFF u stvari jedno od nekoliko čvorišta gde bi trebalo da se ostvari nešto od te energije koja je nakupljena tokom godina – energije saradnje i kreativnog delanja, sa jedne strane, i one negativne energije zbog besa što se sve to dešava kada su u pitanju zagađenje i svi ti problemi. Dakle, trebalo bi da sve to bude objedinjeno u jednoj manifestaciji i svi se nadamo da će Pančevački Filmski Festival biti tako nešto“, kaže Rakezić, koji učestvuje na pratećem programu PAFF-a, izložbom u foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Sve do zatvaranja festivala, 7. septembra, nakon filmskih projekcija organizovani su koncerti domaćih bendova i DJ setovi. Detaljnije informacije o programu festivala možete pronaći ovde.

XS
SM
MD
LG