Dostupni linkovi

Kokan Mladenović: Živimo u vremenu primitivne elite


Kokan Mladenović
Kokan Mladenović

"Doktor Nušić" je satira svih srpskih vlasti, od vremena Nušića pa do danas, kaže za RSE reditelj Kokan Mladenović povodom nagrade koju je ova predstava dobila na pozorišnom festivalu „Dani komedije“.

Menjaju se politički sistemi, okolnosti u kojima živimo, ali se ta naša politička neukost, gramzivost, želja malograđana da sebi kupe autoritet koji nemaju lažnim diplomama, lažnim društvenim autoritetom očigledno ne menja. Nušić je u ovom komadu ismevao poratne profitere, koji bez ikakvih skrupula pokušavaju da postanu društvena elita, nemajući ni intelektualnih potencijala, niti ukusa za tako nešto, ali očigledno imaju mnogo novca. Mi živimo u vremenu primitivne i društvene i političke elite, živimo u vremenu afera vezanih za lažne doktorate, gde je sve, počev od više nego upitne fakultetske diplome predsednika države pa preko raznih ministara, jedan veliki politički rijaliti u kome mi statiramo, a neki ljudi povećavaju sebi gledanost kontinuiranim pravljenjem afera i skandala“, kaže Mladenović.

Predstava „Doktor Nušić” rađena po tekstu drame „Dr” Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića nastala je zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Narodnog pozorišta iz Sombora i Kruševačkog pozorišta.

Nagrade i statuete Ćuran za najbolja glumačka ostvarenja dobili su glumci u ovoj predstavi - Biljana Keskenović za ulogu Mare i Saša Torlaković za ulogu Živote. Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Milica Janevski za ulogu Slavke, a za najboljeg mladog glumca Branislav Trifunović za ulogu Milorada.

Pozorišta uglavnom ne stanuju u Beogradu, bar ne u poslednjih nekoliko godina. Odavno je nestao posvećeni pozorišni život i u toj industriji bez proizvoda očigledno nema mesta za neke ljude koji drugojačije preživljavaju teatar“, kaže Mladenović.

Publika je za najsmešniju izabrala predstavu Pozorišta mladih iz Novog Sada "Potpuno skraćena istorija Srbije". Nagradu za najbolje rediteljsko ostvarenje i statuetu Ćuran žiri je dodelio Snežani Trišić za režiju predstave "Mister Dolar" u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Mariji Kalabić za predstavu "Doktor Nušić", a za najbolju kostimografiju Marini Vukasović Medenici za kostim u predstavi "Rodjendan gospodina Nušića".

Specijalnu nagradu za kolektivnu igru žiri je dodelio ansamblu predstave "Potpuno skraćena istorija Srbije".

XS
SM
MD
LG