Dostupni linkovi

Mladi razočarani ponašanjem vlasti i opozicije na Kosovu


Jedan od protesta studenata u Prištini
Jedan od protesta studenata u Prištini

Napeti odnosi između vladajućih partija i opozicije na Kosovu, doveli su do nepovoljne klime u zemlji koja utiče i na mlade ljude u Prištini.

U anketi koju je sproveo RSE, oni navode da je ponašanje političara u institucijama razočaravajuće za one koji su im dali poverenje da ih predstavljaju. Krive obe strane zbog, kako su rekli, arogancije, umesto da se bave poboljšanjem uslova i života mladih ali i građana uopšte.

Student ekonomskog fakulteta, Valjdrin Morina, kaže da ponašanje političara vlasti i opozicije stvara utisak da je potrebna kompletna promena kosovske politike.

"Ovo utiče veoma negativno na narod zato što gubimo poverenje u izabrane predstavnike, i to nas navodi na razmišljanje da je potrebna smena svih političara. Ovo je razočaravajuće. Moraju pokazati malo poštovanja", smatra on.

Agnesa Gaši smatra da su mladi izgubili entuzijazam da ostanu na Kosovo, da rade ili studiraju.

"Njihovo ponašanje je veoma loše, naročiti za mlade, pogotovo za one obrazovane", kaže ona.

Ljaura Beriša nedavno je završila ekonomski fakultet ali posla nema. Razočarana je u političare koji se ne bave problemima u zemlji.

"Završiti studije i biti bez posla - to je veoma teško... Mi smo glasali za nešto bolje, nadajući se da će zaista biti bolje. Ali, Kosovu su potrebne nove ličnosti, mladji ljudi sa novim idejama", smatra on.

Arbnora Durići iz Lipljana smatra da ni jedna strana se ne zalaže iskreno za pronalazak rešenja.

"Ovo što se u Skupštini dešava ne odražava se dobro nigde", kazala je ona. "Potreban nam je izlazak na pravi put, za bolje obrazovanje", dodala je.

XS
SM
MD
LG