Dostupni linkovi

Mladić ponovno izbačen iz sudnice, svjedok o zastrašivanju Sarajlija


Ratko Mladić u sudnici 1. oktobra 2012. godine
Ratko Mladić u sudnici 1. oktobra 2012. godine
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se svjedočenjem britanskog pukovnika Pirsa Takera (Pyers Tucker), koji je kao pomoćnik za vojna pitanja u UNPROFOR-u sudu opisao napade na građane Sarajeva tijekom rata.

Iskaz Tuckera je počeo bez generala Mladića budući da je prethodno izbačen iz sudnice – zbog neprimjerene komunikacije tijekom dovršetka svjedočenja zaštićenog svjedoka - na koju su ga suci već više puta upozorili. Optuženi je tako udaljen po drugi put iz sudnice, što je do sada jedinstveni slučaj na Haškom sudu.

„Terorizam i zastrašivanje stanovnika Sarajeva“, opisao je gotovo četverogodišnju opsadu grada britanski pukovnik Tucker koji je već svjedočio na više haških suđenja, opisujući optuženog Mladića kao generala s najvećim utjecajem na bosanske Srbe.
Pirs Taker svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 08. listopad 2012.
Pirs Taker svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 08. listopad 2012.

„Kako smo mi to shvatili – artiljerija je korištena na način da se civilnom stanovništvu utjera strah u kosti. I da se ono terorizira i potakne na odlazak iz onog područja u kojem se provodi granatiranje“, ocijenio je svjedok.

Prilikom iskaza tužiteljstvo je pročitalo zapisnik sa Skupštine bosanskih Srba, održane 12. svibnja 1992.godine, tijekom koje je general Mladić potvrdio kako njegove jedinice imaju kontrolu nad energentima potrebnim za život Sarajlija. Svjedok Tucker je pojasnio kako Mladićeve riječi, potvrđuju najgore slutnje u koje se UNPROFOR kasnije i uvjerio.

„Upravo to se događalo u Sarajevu. I na to sam mislio kad sam opisao kontrolu nad slavinom – i puštanje – malo po malo“, naveo je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:47 0:00
Direktan link

Optuženi najavio štrajk glađu

General Mladić se nije pojavio prilikom iskaza Tuckera, budući da je prethodno izbačen iz sudnice tijekom dovršetka svjedočenja zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM -081. Mladić se naime glasno smijao tijekom njegovog iskaza - o premlaćivanju i silovanju koje je zaštićeni svjedok preživio zajedno sa članovima obitelji u Rogatici, nakon etničkog čišćenja općine 1992. godine.

Optuženi Mladić je već pokazivao nekontrolirane emocije prilikom svjedočenja žrtava, kao i nekih svjedoka tužiteljstva s kojima se susretao u ratnom periodu. Njegov branitelj Miodrag Stojanović, također ga je pokušao opravdati kod sudaca tvrdnjom – da emocije ne može kontrolirati zbog zdravstvenog stanja.


„Da njegove emocije, i smijeh i suze, on više ne može kontrolirati. S obzirom na stanje u kojem se nalazi. Traži od vas razumijevanje....Mi smo mu ukazali na rješenja koje ima sud. On je rekao, da vam to prenesemo, da u slučaju da mu se da druga obrana – on stupiti u štrajk glađu i prestati uzimati lijekove“, prenio je poruku klijenta branitelj Stojanović.

Suđenje se nastavilo bez optuženog makar mu je sudsko vijeće dopustilo povratak u sudnici nakon što je zaštićeni svjedok dovršio iskaz. Mladić je poručio sucima da se loše osjeća zbog visokog tlaka, no nakon pregleda je utvrđeno kako je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće te se vratio u sudnicu.

Nakon što u utorak dovrši iskaz UNPROFOR-ca Tucker, koji je opisao i etničko čišćenje - odnosno tjeranje civila iz domova, u istočnoj Bosni, Cerskoj i Srebrenici - suđenje će se nastaviti još nekim iskazima vezanim uz sarajevske zločine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG