Dostupni linkovi

Mogerini: BiH prioritet EU


Federika Mogerini
Federika Mogerini

Izabrana visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da politiku proširivanja EU treba nastaviti kao najbolje jemstvo za preobražaj, demokratizaciju i razvitak zapadnobalkanskih država i Turske. Obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, u opširnom izlaganju, navela je kako ne bi bilo dobro da se na Balkanu ima jedan cilj:

“Mislim da ne bi bilo fer da na Balkanu imamo jedan prioritet zato što je dodata vrednost Evropske unije, što važi i za Balkan, regionalna dimenzija, te njeni potencijali. Danas je lakše putovati od Beča do Franfurta, nego između tih država što nema nikakvog smisla jer je u pitanju jedan region”.

Govoreći o svakoj državi Balkana posebno, navela je da je potreban različiti pristup, a najviši prioritet, po rečima Federike Mogerini je jasan:

"Rekla bih da je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan. Posle izbora moramo biti sigurni kako pronaći put za rast u ovoj zemlji, kako bi uspeli da pronađemo put napred. Takođe, razgovori između Srbije i Kosova na tehničkom nivou napreduju veoma dobro. Politički ih moramo oživeti čim dobijemo Vladu u Prištini. Albanija je jedinstvena šansa za implementaciju reformi. Crna Gora je na samom vrhu liste, a kada je reč o Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji potrebno je pronaći političku volju za rešavanje pitanja imena”.

Mogerini je navela i da se politički uslovi za projekat Južni tok još nisu stekli:

"Mislim da politički uslovi za Južni tok u svakom slučaju trenutno ne postoje, kako u odnosu na trenutnu situaciju u Ukrajini, tako i s obzirom na naše odnose sa Rusijom. Takođe, svi infrastrukturni projekti moraju imati čvrstu i potpuno zakonitu bazu”, kazala je Mogerini.

Izbor Mogerini, za visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU treba da potvrde još poslanici Evropskog Parlamenta. Njeno obraćanje Parlamentu, dolazi u momentu iščekivanja izveštaja o napretku koje su države Balkana ostvarile na putu evro integracija. Ocene o napretku Srbije uglavnom su pozitivne, javlja naš dopisnik iz Brisela Rikard Jozwiak, ali su u nekim oblastima, poput slobode medija, izuzetno negativne. I što je vrlo neobično za Evropsku komisiju, ispisane su neobično teškim kvalifikacijama.

XS
SM
MD
LG