Dostupni linkovi

Mogerini u Prištini: Pozitivni pomaci u dijalogu sa Beogradom


Federica Mogerini i Isa Mustafa u Prištini
Federica Mogerini i Isa Mustafa u Prištini

Aktuelni procesi u zemlji, procesi integracije Kosova u EU i dijalog sa Srbijom bile su teme razgovora kosovskog premijera, Ise Mustafe, sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku, Federikom Mogerini.

Mustafa je na zajedničkoj konferenciji za novinare potvrdio da je u sredu uveče razgovarao sa srpskim premijerom, Aleksandrom Vučićem, o budućoj saradnji dve zemlje, te dodao da su obe strane pokazale spremnost da se posebna ili nepredvidljiva pitanja reše razgovorom i direktnim kontaktima.

„Sama činjenica da postoji direktan kontakt, kao što je premijer rekao, bez posredovanja Brisela, je veliki rezultat dijaloga. Moj cilj je da posredovanje Brisela bude u tom procesu nepotrebno. Sto odsto sam sigurna u ovaj dijalog“, kazala je ona.

Mustafa je preneo Mogerini da je želja Kosova da bude više prisutno u EU, kao i da EU bude prisutnija na Kosovu, u oblasti ekonomije, finansija i političkih procesa.

„Kosovo je zemlja koja je dosta pretrpela od rata, uz sve posledice... ali i pored svega, Kosovo je pokazalo spremnost da putem dijaloga i izgradnje poverenja reši pitanja sa susedima, a naročito sa Srbijom“, kazao je Mustafa.

Mustafa se na sastanku sa Mogerini osvrnuo i na sporazum o pravosuđu koji je, kako je rekao, od srede počeo da se implementira tako što je otvoren konkurs za srpske tužioce, na osnovu kosovskih zakona.

Premijer Kosova je izrazio i spremnost Kosova da se suoči sa zahtevom o formiranju Specijalnog suda, navodeći da se Kosovo ne plaši da se suoči sa prošlošću, i da sud neće suditi pravednu borbu već moguće zločine pojedinaca.

Kosovska strana je očekivanja da će se uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će se privesti kraju proces liberalizacije viza.

Federika Mogerini u Prištini
Federika Mogerini u Prištini

Visoka predstavnica EU, Mogerini, poručila je na konferenciji da računa na to da će Skupština Kosova uspeti da obezbedi dvotrećinsku većinu za formiranje Specijalnog suda, jer se pre svega radi o obećanjima koja su data prošle godine.

„To će biti dobar način da se krene napred. Ne želim da spekulišem ako se to ne desi. Radije bih radila na tome da se to desi“, kazala je ona.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, ona je kazala da delovi sporazuma moraju da se sprovedu, te „ne da dijalog treba da počne o ostalim pitanjima, već se treba fokusirati na sprovođenju već postignutih sporazuma“.

„Ali, pozitivna sam da mnogo toga može da se postigne. Takođe, neki delovi su već implementirani. Jučerašnji početak sprovođenja sporazuma o pravosuđu je veoma pozitivan korak.“

Na pitanje da li je potrebno uzajamno priznanje Kosova i Srbije, a na pragu učlanjenja u EU, ona je kazala da je važno da se kod obe strane razvije osećaj saradnje.

Mogerini je rekla i da će ovo biti važna godina za Kosovo i EU, jer se na leto očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„To nije samo biroktratski čin, već će otvoriti vrata za dalju saradnju, za poboljšanje trgovinskih mogućnosti i političkog dijaloga. To je važan korak u pozitivnom pravcu“, kazala je ona.

Govoreći o procesu vizne liberalizacije, ona je kazala da čeka na izveštaj o proceni koji će razmotriti Evropska komisija, dodajući da je potrebna tehnička osnova za ovaj proces, ali naglasila da je važno da se on okonča.

Odgovarajući na zahtev kosovske strane o prisutnosti EU na Kosovu, ona je kazala da EU pozitivno odgovara na zahtev Kosova da bude prisutnija, a da to potvrđuju i brojne posete evropskih zvaničnika Kosovu.

„Moja glavna poruka je da budete sigurni da smo tu, da svi zajedno idemo napred u pravom pravcu i sa konkretnim rezultatima. Visoko ocenjujem to da je u fokusu vladinog programa ekonomski razvoj zemlje. To je važno, a naročito za mlade ljude na Kosovu, jer znamo da Kosovo ima najmladju populaciju i to je šansa i mogućnost, ali i izazov, da se mladima pruži budućnost, obrazovanje i posao. Sigurna sam da na tome možemo zajedno da radimo“, kazala je Mogerini.

Federica Mogerini i Atifete Jahjaga
Federica Mogerini i Atifete Jahjaga

Mogerini se u toku dana iza zatvorenih vrata odvojeno sastala i sa predsednicom Atifetom Jahjaga, liderima opozicionih stranaka, kao i sa srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama, zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem, ministrom lokalne samouprave Ljubomirom Marićem, te gradonačelnicima Severne Mitrovice i Gračanice, Goranom Rakićem i Vladetom Kostićem.

Ovi predstavnici Srpske liste još uvek se nisu vratili u institucije Kosova od smene Aleksandra Jablanovića, a današnji sastanak održaće se u prostorijama kancelarije EU u Prištini.

XS
SM
MD
LG