Dostupni linkovi

Moba na požeški način


Nekada se u Srbiji za svaki veći posao organizovala moba, danas zaboravljeni običaj. Moba u branju i krunjenju kukuruza, u košenju, sakupljanju sena, okopavanju krompira, berbi šljiva, bila je dragocena, jer u ovim velikim seoskim poslovima pripomognu komšije, prijatelji.

Milenko Nikolić iz Milićevog Sela kod Požege sedmu godinu organizuje mobu, da se ovaj običaj ne zaboravi, i uvek u avgustu, kada ima najviše poljoprivrednih poslova. Ove godine trebalo je pokositi livadu od 2 hektara. Bez obzira na veliku vrućinu, sakupilo se u Milenkovoj livadi, preko 40 kosača. Nijedan profesionalni. Došli suda se oprobaju u ovom uglavnom muškom poslu, i Milenko je bio zadovoljan:

„Ja sam to bio zamislio da organuizujem jedne godine, kako bi zajednički uraduili neke poslove, i družili, ali evo sedma godina i sve je više ljudi na mobi. Pored mojih komšija, koji su uvek prvi na mobi, tu je i veliki broj mojih prijatelja, iz raznih krajeva su došli. Zanimljivo, među njima najviše je lekara. Ima ih sa VMA, iz beogradskog Kliničkog centra, užičke bolnice, požeškog doma zdravlja, i evo lekari se redovno pojavljuju na mobi, posebno kada je kosidba u pitanju, valjda hoće da se oprobaju u ovom nimalo lakom poslu“, kaže Milenko.

Kose se latio i predsednik Opštine Arilje Milan Nikolić:

„Ma, vidite, znam ja i da kosim, iakosam po struci mašinski inženjer. Ovo je izuzetna manifestacija koju moj prijatelj Milenko organiuzuje. Bilo bi dobro da se održi tradicija, a možda da nam obezbedi i neke vaučere da ne idemo na more, već ovde da ih potrošimo“, navodi Nikolić.

Važna tehnika

Među koscima bio je i Mikan Janković, direktor požeške Direkcije za izgradnju:

„Ako bi košenje izdvajao među svim muškim poslovima, onda je ovo mnogo više muški posao od ostalih. U isto vreme to je i lepota i umetnmost, i snaga. Treba naučiti kako držati kosu, kako njome potkačiti travu, kakav zamah napraviti“, konstatuje Janković.

Primarijus Tomislav Mladenović, specijalista za kožne bolesti, kaže ovo je više veština, treba znati kako kosom da radiš sa što manje snage:

„Ako ste uporni i savesni na svom poslu, bićete i ovde, a što kosidba izaziva. Treba da pružite maksimu od sebe i da uživate, ne samo uzalud da trošite fizičku snagu“, komentariše Mladenović.

Nemanja Đedović
Nemanja Đedović

Među najmlađim kosačima je Nemanja Đedović, iz požeškog sela Gorobilja, ima samo 17 godina:

„Potrebno je znati lepo kositi da se ne bi odmah umorio, ne treba kositi na snagu. Tehnika je važna. Ja sam to učio od malih nogu uz dedu i ujaka“, kaže Đedović.

Nije izostao svečani ručak po završetku posla, kako je i nekaad bilo, a ovog avgusta vredne domaćice spremale su svadbarski kupus, bilo je i praseće i jagnjeće pečenje sa ražnja, uz mnogo hladnog piva. Iako se na mobi ne proglašava najvredniji radnik, ovog puta najbolji kosač bio je Danko Ješić iz susednog sela Gorobilja.

XS
SM
MD
LG