Dostupni linkovi

Počelo suđenje u slučaju Morinj


Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

U podgoričkom Višem sudu danas je konačno počelo suđenje optuženima za ratni zločin u logoru Morinj, gdje su od oktobra 1991. do avgusta ’92. hrvatski ratni zarobljnici i civili zlostavljani od strane pripadnika JNA .Glavni pretres započeo je izjašnjavanjem o optužnici prvooptuženog Mlađana Govedarice, koji ustvrdio da nije kriv, ali priznaje da je načuo u nekoliko navrata da je bilo premlaćivanja zarobljenika.

Mlađan Govedarica prvooptuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj u Boki Kotorskoj na glavnom je pretresu nakon čitanja optužnice ustvrdio da nije kriv, da navode odbacije kao neutemeljene, neosnovane i neistinite. Potom je kroz izjašnjavanje o optužnici i odgovarajući na pitanja sudskog vijeća sutkinje Milenke Žižić, specijalnog tužioca za organizovani kriminal i ratne zločine Stojanke Radović kao i advokata svih optužnih precizirao da foramacijski, kao oficir za bezbjednost u 367. moranaričkoj bazi nije imao nikakve nadležnosti u logoru Morinj, iako je učestvovao u odabiru tog mjesta za takozvani sabirni centar za ratne zarobljenike.

Govedarica je u Morinju u periodu od 3. oktobra 1992. do 14. na 15. avgust ‘92 boravio 17-18 puta, nijednom u svojstvu islednika, osim na jednom preliminarnom saslušanju Krstičević Matka, o kojem, kako je rekao, postoji audio vizuelni zapis, a tom je prilikom pokušao da ga vrbuje. Ostali boravci bili su vezani za posjetu medija logoru, potom predstavnika Crvenog krsta, a sve ostale, bile su intervencije za određeni broj zarobljenika, rizikujući, kako je rekao, svoju službu. Bilo je medjutim riječ o ljudima koje je poznavao ili su za njih intervenisale različite osobe, od poznanika, prijatelja do njegovih pretpostavljenih. Govedarica je u svojstvu bezbjednjaka prisustvovao dolasku prve grupe zarobljenika okvalifikovanih od njegovih pretpostvaljenih kao “opasna ustaška grupa” što nije bilo tačno jer se, rekao je, radilo o “jadnim ljudima koji su očigledno bili isprebijani ”. Ispratio ih je do ulaska u prihvatni centar Morinj gdje je prepoznao i prišao Dubrovčaninu Vladimiru Bakiću, koji je tvrdi, radio za Hrvatsku službu bezbjednosti a sarađivao je i sa njima. Govedarica je izričit da “nikad prstom nije takao nikog od zarobljenika” niti da je bilo koga drugog vidio da ih bije i da bi, kako kaže reagovao u tom slučaju. Međutim odgovarajući na brojna pitanja priznao je da je načuo nekoliko puta od izvjesnog oficira za bezbjednost Goranovića “da je bilo premlaćivanja i batina u smjeni Budovoj “. Potom je objasnio da je riječ o sad već pokojnom Budu Pejakoviću, koji je bio komandir jedne od straža u logoru Morinj. Posljednji put je zarobljenike vidio prilikom razmjene kada ih je, njih izmedju 70 do 80 ispratio i kada im je održao govor poručujući im da se nakon svega što su prošli “manu oružja“. Na pitanja advokata ostalih optuženih Mlađan Govedarica je ustvrdio da nijednog od optuženih nije vidio niti čuo da su maltretirali hrvatske zarobljenike.

Ne zna sa sigurnošću, ali imajući u vidu da zna pravila službe, vjeruje da je o svemu što se dešavalo uključujući i isljeđivanja u logoru, postoji dokumentacija koja je je po njegovoj procjeni u Beogradu, jer se sve, od osnivanja logora do zatvaranja, moralo odvijati uz odobrenje tadašnjeg načelnika za bezbjednost pri Generalštabu JNA Aleksandra Vasiljivića. Što se optužbi protiv njega tiče Govedarica ocjenjuje “da je medijska haranga na njega počela još prije rata zbog njegovih aktivnosti u Dubrovniku, a posebno zato što ga Hrvatska drži odgovornim za hvatanje davitelja vojnika JNA u Splitu, zbog čega su ga Hrvati u neuspješnoj akciji pokušali ‘92. godine uhvatiti u Boki“.

Po završetku današnjeg skoro 5 sati dugog procesa, advokat Govedarice, Goran Rodić kratko je rekao:

“Rekao bih imajući u vidu i pitanja koja su mu danas postavljana da je predmet prilično nepripremljen. Kroz pitanja se vidi da maltene radimo istragu na suđenju. Tek danas pokušavaju da utvrde neke osnovne stvari. I drugo, prisutno je i vidi se, naravno, da vlada problem sa terminologijom, vojnom formacijom i raznim drugim stvarima.”

Od optuženih u odsustvu se sudi jedino Ivu Mnezalinu, čiji je advokat Goran Velimirović novinarima rekao:

“Ivo Menzalin je zbog teškog zdravstvenog stanja na liječenju u inostranstvu. O njegovom mogućem pojavljivanju na suđenju ne mogu se izjasniti. Znam samo da bi on imao želju da dodje da bi na sudu mogao da dokaže svoju nevinost.”

Osim Govedraice i Menzalina optužni su i Zlatko Tarle, Ivo Gojnić, Špiro Lučić, i Boro Gligić. Oni se terete da su od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta naredne godine, u takozvanom Centru za prihvat zarobljenika u Morinju, kršeći pravila međunarodnog prava, naređivali i sprovodili mučenja, nečovječna postupanja i povrede tjelesnog integriteta, prema 169 ratnih zarobljenika i civila, koji su dovedeni sa dubrovačkog područja. Optužnica se zasniva na materijalnim dokazima i iskazima 183 svjedoka. Predviđeno je da više od polovine njih dođu da svjedoče u Podgoricu, a ostali su najavili da će to učiniti putem video linka. Nastavak danas započetog glavnog pretresa, nakon što su odbijeni zahtjevi advokata za izuzeće sudskog vijeća, svih sudija Višeg suda i izmještanja procesa iz Podgorice, zakazan je za ponedjeljak 16. marta.

XS
SM
MD
LG