Dostupni linkovi

Mostar: Otvoren 18. Sajam gospodarstva / privrede


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, otvorio je u utorak, 14. aprila, osamnaesti po redu Sajam privrede u Mostaru, pozvavši sve nivoe vlasti u BiH da se više pozabave ekonomijom i otvaranjem novih radnih mjesta.

Zemlja partner ovogodišnjeg mostarskog Sajma gospodarstva je Tajvan, koja je – kako je istaknuto – uprkos nedostatku prirodnih resursa, uspjela da se probije u sami vrh svjetske ekonomije.

Direktorica mostarskog Sajma, Dalfina Bošnjak, obraćajući se velikom broju prisutnih privrednika, zvaničnika i gostiju, kazala je da će se u pet sajamskih dana, do 18. aprila, predstaviti preko 700 izlagača iz 20-ak država. Bošnjak je naglasila da će i ove godine mostarski Sajam ugostiti tradicionalne podsajamske manifestacije.

“Sedmi sajam turizma, trinaesti sajam vina i vinogradarske opreme, trinaesti sajam knjige i grafičke industrije, treći sajam informacijske tehnologije i prvi puta sajam drvne industrije”.

Čulo se kako mostarski Sajam opstaje, uprkos teškim ekonomskim uslovima u kojima djeluje. Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić je naglasio:

Otvorenje Sajma
Otvorenje Sajma

“Znam kako ukupna gospodarska situacija u našoj zemlji trenutačno nije previše optimistična. Mi na lokalnoj razini, koji smo u svakodnevnom kontaktu sa građanima, to najbolje osjetimo. Današnji problemi građana su sve izražajniji”.

Zato je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, proglašavjući Sajam otvorenim, pozvao sve nivoe vlasti da se pozabave privredom.

“Obaveza nas iz političkog života jeste da stvaramo uslove, da stvaramo povoljniji privredni ambijent, da smanjuujemo poreze, da jednostavno ičinimo sve što možemo da se više investira, više radi, da se više ljudi zapošljava”.

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je naglasio:

“Mi svi trebamo biti, uistinu, do kraja logistika gospodarstvu, poduzetništvu. To je zadatak svakog od ovih političara ovdje, bez obzira na kojoj razini vlasti, jer to je jedino što danas treba promovirati kao vrijednost u BiH, da se nadamo da za dvije-tri ili pet godina bude bolje”.

Inače, zemlja-partner ovogodišnjeg Sajma je Tajvan. Njen predstavnik, Tao Wen-lung je podsjetio da je to zemlja skromnih resursa.

“Tajvan zavisi od trgovine, kako bi osigurali resurse za svoju ekonomiju. Tajvan je prošao dugačak put do današnjeg nivoa privrednog razvoja. Tajvanska ekonomija je na 20. mjestu u svijetu po veličini izvoznika robe, prema podacima Svjetske trgovinske organizacije, te na 18. po veličini najvećih uvoznika robe”.

XS
SM
MD
LG