Dostupni linkovi

Na testu kubanska vakcina protiv raka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Testiranje kubanske vakcine protiv raka počinje u Srbiji. Klinička studija u tri domaće ustanove pokazaće da li se taj medikament, koji u Evropi još nije registrovan, može koristiti u lečenju obolelih od kancera pluća.

Posle dugih pregovora i rada na ugovoru, 1.680 jedinica vakcine "Cimavax EFG" stiglo je sa Kube pre nekoliko dana.

Ta količina, kaže za RSE državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić, dovoljna je da počne ispitivanje.

“Studija će se sprovoditi na 30 pacijenata koji će proći odgovarajuće konzilijarne preglede. Vakcina se neće moći kupiti. Samo će biti obuhvaćeni ti pacijenti za studijsko ispitivanje leka. U Evropi se ono sprovodi još jedino u Škotskoj. Srbija će praktično biti glavna zemlja za testiranje kubanske vakcine u ovom delu Evrope.”

Testiranje kubanske vakcine počinje u tri zdravstvene ustanove: Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici. Od 1. novembra zainteresovani pacijenti javljaju se navedenim bolnicama kako bi započeli proceduru, a prema prvim podacima interesovanje je ogromno.

Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, kaže za RSE da će test dati odgovor na pitanja o dometima ovog leka.

“Ta vakcina ne može da izleči rak, već samo da uspori rast malignog procesa i da pacijentu produži život. Koliko će to biti, videće se na ispitivanju. Ali sigurno neće uspeti da izleči pacijenta u odmakloj fazi bolesti.”

Ova vakcina dala je veliku nadu obolelima od raka pluća jer su sa Kube stigle vesti da se pokazalo da pacijentima u terminalnoj fazi produžava život za dve do pet godina. U Srbiji će se lek primenjivati na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koje se prognozira još šest meseci života, i biće besplatan.

Kada prođe period testiranja i odabira pacijenata, u Srbiju će doći tim lekara sa Kube koji će pratiti obolele i primenu vakcine "Cimavax EFG".

“Posle toga svode se rezultati o uspešnosti lečenja. Mi imamo kubanske rezultate, sada želimo da ispitivanja izvršimo ovde u Evropi. Kada se završi aplikacija komentarisaće se učinak. Nakon studije se donosi odluka.”

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, samo u 2012. godini u Srbiji je registrovano 36.500 novoobolelih sa malignim tumorom. Najveći broj njih, čak više od 6.000, imalo je karcinom pluća.

Na žalost, kaže Slobodan Čikarić, u novu vakcinu ne treba polagati prevelike nade.

“To nije nikakva revolucija, već palijativni tretman malignih bolesti. Pokušaj da se tim ljudima bar malo produži život. Jer su rezultati u izlečenju karcinoma pluća u svetu veoma skromni.”

Više od 21.000 osoba samo u 2012. u Srbiji je umrlo od raka. Samo od karcinoma pluća umrlo je 5.000 ljudi.

Svaka vrsta pomoći obolelima svakako je dobrodošla, zaključuje Slobodan Čikarić, jer su brojke neumoljive.

“Takozvana stopa preživljavanja kreće se oko 15 posto. Od sto lečenih pacijenata od karcinoma pluća, hirurgijom, radioterapijom i hemioterapijom, izleči se njih petnaest.”

Za kubansku vakcinu vlada veliko interesovanje i u regionu, zbog čega će Srbija potražiti rešenje i za pacijente koji nisu domaći osiguranici. Ministarstvo zdravlja najavilo je da će obolelima iz okolnih zemalja pokušati da omogući da "Cimavax EFG" dobiju u Institutu Torlak u Beogradu i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji.

XS
SM
MD
LG