Dostupni linkovi

Izaslanstvo Europske komisije u Šamcu: Potrebna detaljna analiza štete od poplava


Bosanski Šamac nakon poplave, ilustrativna fotografija
Bosanski Šamac nakon poplave, ilustrativna fotografija

Izaslanstvo Europske komisije za proširenje, predvođeno direktorom Generalne direkcije Žan Erikom Pakeom (Jean Eric Paquet), posjetilo je općinu Šamac gdje je s općinskim zvaničnicima razgovaralo o modalitetima pomoći na saniranju posljedica od poplava u toj lokalnoj zajednici. Posjeta Bosanskom Šamcu bila je u funkciji pripreme izvještaja za Donatorsku konferenciju 16. jula u Bruxellesu.

Saniranje posljedica od poplava trajat će mjesecima, čak i godinama i izvjesno je da ova mala nerazvijena bh općina sama ne može iznijeti teret oporavka. Načelnik općine Šamac Savo Minić kaže da je Paqueta iz Europske unije upoznao s aktualnom situacijom i mogućim pravcima oporavka:

„Rekli smo šta je to što smo imali do ove poplave, šta je uništeno i šta bi predstavljalo sigurno jednu realnu budućnost za opštinu Šamac – to je revitalizacija poljoprivrede i privrede, korištenje infrastrukture koja će biti obnovljena iz donatorskih sredstava. Možemo već sada reći da je struja jeftinija 27 posto nego u Evropskoj uniji, i da se nalazimo na vratima EU i da imamo potencijale, što smo prenijeli gospodi, i imamo sve ono što u ovom momentu može predstavljati jedan zdrav osnov za mala i srednja preduzeća, kao i kreditne linije koje bi trebale u budućnosti da postoje, imajući u vidu da je ova voda obezvrijedila nekretnine koje su bile predmet založnog prava. Mora se razmišljati i o drugim realnim kreditnim linijama koje bi za obezbjeđenje mogle imati i druga osnovna sredstva ili pokretne stvari, kako bi na taj način, osim ovih prvih stvari koje smo rekli, a predstavljaju sigurnost, omogućili da građani sa ovog područja mogu svojim radom sebi obezbijediti uslove i sredstva za život.“

Jean Eric Paquet
Jean Eric Paquet

Direktor Generalne direkcije Europske komisije za proširenje Jean Eric Paquet kazao je kako je zadivljen odlučnošću ljudi da obnove svoj grad.

„U razgovoru sa gospodinom načelnikom identifikovali smo dva prioriteta. Prvi je vezan za izgradnju zaštitnih mehanizama protiv eventualnih ponovnih bujica koje mogu da se vrate, a voda će se svakako ponovo vratiti, to je jasno. Druga stvar koju smo identifikovali jeste obnova privrede. Koncept sinergija obnove i sinergija rekonstrukcije samog grada, obnove grada, jeste nešto u čemu će vas sigurno podržati i evropski partner“, rekao je Paquet.

Načelnik Minić kaže da je gospodu iz Europske komisije upoznao s gorućim problemom zbrinjavanja stanovništva koje je ostale bez svojih domova.

„Moramo riješiti ovo stanovništvo u smislu obezbjeđivanja svih uslova za prvu zimu i za stanovanje, do jednog trajnog rješenja kroz projekte kolektivnog smještaja ili već koji projekti budu realizovani kada je u pitanju ova kategorija stanovništva“, kaže Minić.

Jean Eric Paquet kazao je u Šamcu da do održavanja Donatorske konferencije 16. srpnja u Bruxellesu, treba uraditi detaljnu analizu šteta od poplava i modalitete pomoći ugroženim područjima.

„U tom kontekstu je neophodno da lokalne vlasti imaju jasnu predstavu o tome šta je to što im je neophodno, kao što je to slučaj u Šamcu. Gospodin načelnik nas je izvijestio o potrebama ovog grada, ove opštine. U tom smislu imamo jasnu predstavu šta je to neophodno. Do 16. jula neophodno je jasno precizirati koje su potrebe svih zajednica. Konferenciju će organizovati Evropska komisija, sve članice Evropske unije bit će, naravno, uključene u taj projekat, i mnogi drugi partneri. Danas smo također razgovarali o različitim potrebama grada, na primjer, obnova Opštine, obnova medicinskih kapaciteta, zgrade Doma zdravlja. To su sve stvari koje je neophodno identifikovati i jasno predočiti šta je to što treba obnoviti, i te podatke uputiti ka nama“, kaže Paquet te dodaje:

„Neophodno je da pokažemo solidarnost i to ćemo ostvariti Donatorskom konferencijom, 16. srpnja. Nakon toga, potrebno je da ohrabrimo partnere. Ako jasno definiramo uvjete i modalitete rada onda će partneri doći u Šamac i u druge dijelove Bosne i Hercegovine.“

XS
SM
MD
LG