Dostupni linkovi

Učenici iz pet zemalja odnose pozitivne utiske o Mostaru i bh. školstvu


Učenici regije u Mostaru
Učenici regije u Mostaru

Sedamnaest učenika iz pet zemalja Jadranske regije, u okviru IPA-projekta pod nazivom "KEPASS", u protekla tri mjeseca pohađali su nastavu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, tačnije u međunarodnom Koledžu Ujedinjenog svijeta u Mostaru, te u Gimnaziji u tom gradu.

Iako bh. obrazovni sistem nije na najboljem glasu, te uprkos tome što Mostar važi za problematičan, podijeljen grad, učenici iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Slovenije kažu da iz središta Hercegovine odlaze sa pozitivnim iskustvima.

U okviru IPA-projekta "KEPASS" odvija se razmjena znanja u školskom sistemu Jadranske regije. Kako je saopćeno iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, cilj projekta je integriranje školskih sistema te regije, u oblastima koje će omogućiti poboljšanje i veću konkurentnost srednjoškolskog obrazovanja, stvaranjem mogućnosti za mobilnost učenika i međusobno priznavanje srednjoškolskih programa i svjedočanstava.

Nakon što je tri mjeseca išla u školu u međunarodni Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Micol Pividori iz Italije, o tom iskustvu govori:

"Postali smo, može se reći, nezavisni, tako da smo sada spremni da se vratimo u naše zemlje, odakle i dolazimo", utisci su mladoj Italijana.

Adi Tufek, iz Rovinja u Hrvatskoj, kaže:

"I mislim stvarno da u našim godinama ovo je savršena prilika da upoznamo neke nove stvari, razmijenimo ideje, vratimo se onda ponovno kući još bolji i sa nekim drugim perspektivama", kaže Tufek.

Uprkos činjenici da bosanskohercegovački obrazovni sistem nije na najboljem glasu, te da je u Mostaru on dodatno opterećen podjelama, neki od učenika su istakli da iz tog grada nose pozitivne utiske.

Učenik Gebri Mishtaku iz Albanije nam je kazao:

"Prije nego što sam došao ovdje svi su mi govorili: 'ići ćeš u mjesto gdje je bio rat?'. Svi su mi ostavljali utisak da je Mostar tek uništen i da niko živ ne bi tu živio. Ali, zapravo, došao sam ovdje, proveo tri mjeseca i zaljubio sam se u Mostar i to kažem najiskrenije", podvukao je Mishtaku.

Micol Pividori o svojim utiscima o Mostaru priča:

"Mogu reći da smo se zaljubili u Mostar i samo okruženje ovdje u kojem se nalazimo. Tako smo u neku ruku i tužni što se moramo vratiti u naše zemlje"

Adi Tufek iz Rovinja, na primjedbu da je Mostar na lošem glasu, odgovara:

"Mi ćemo nositi Mostar samo u lijepom sjećanju", istakla su dvojica učenika.

Profesor u mostarskoj Gimnaziji, koji predaje i na Koledžu ujedinjenog svijeta, Saša Šantić, smatra da učenici-gosti iz pet zemalja mogu biti zadovoljni kvalitetom nastave koju su pohađali u Mostaru.

"Oni su imali priliku, iako dolaze u BiH, da pohađaju nastavu na jedan moderan način i jako su se dobro snašli. Moram reći, evo razgovarali smo i sa profesorima, utisci su jako dobri. Čak neki učenici žele, a neki planiraju da dođu i pohađaju Koledž, ako budu u mogućnosti", rekao je Šantić.

Direktorica Koledža Ujedinjenog svijeta u Mostaru, Valentina Mindoljević, o samim učenicima-gostima, govori:

"Učenici koji su došli iz ostalih zemalja su se pokazali izuzetno talentirani i angažirani", naglasila je ona.

Ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zlatko Hadžiomerović, izrazio je nadu da će ovakvih projekata još biti u budućnosti.

"Ja se nadam da oni nose jedna pozitivna iskustva iz našeg obrazovnog sistema i da je ovo samo jedna etapa u razvijanju dobrosusjedskih odnosa i prenošenju lijepih utisaka u zemlje odakle oni dolaze", zaključio je Hadžimorević.

Treba reći i da se 17 učenika iz HNK nalazi na tromjesečnoj nastavi u navedenih pet zemalja Jadranske regije.

XS
SM
MD
LG