Dostupni linkovi

Policija nije dozvolila skup neonacista u Novom Sadu


Pristalice Nacionalnog stroja na jednom od skupova
Pristalice Nacionalnog stroja na jednom od skupova
Uz poziv “Novi Sad, srpski grad, Srbine budi tamo” i pod maskom nove organizacije Nacionalni stroj koji se nalazi pred zabranom pozvao je na okupljanje protiv Statuta Vojvodine, kojeg je nedavno potvrdila Skupština Srbije uz žestoko protivljenje nacionalnih stranaka.

Na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu danas, međutim, nije bilo okupljanja. Vidno je bilo prisustvo policije koja je grupe od po dvojice ili trojice momaka koji su se pojavljivali legitimisala. Dvojicu je policija uvela u maricu, a na mestu događaja bio je veliki broj novinara.

Iz policije je saopšteno da skup nije bio prijavljen. Portparolka novosadske policije Mileva Tomić rekla je da zbog toga policija neće dozvoliti okupljanje:

“Prema zakonu o okupljanju gradjana javni skup koji se održava bez prethodne prijave nadležni organ, u ovom slučaju policijska uprava u Novom Sadu, će onemogućiti i preduzeti mere za uspostavljanje javnog reda i mira.”


Državno tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu zahtev za zabranu „Nacionalnog stroja“ još oktobra 2008. Nova neonacistička organizacija osnovana je 24. maja ove godine u Novom Sadu. Za generalnog sekretara imenovan je Goran Davidović, koji u Trstu čeka ekstradiciju zbog presude za upad i napad na učesnike antifašističke tribine na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić pozvao je policiju da spreči skup, navodeći da je protest protiv statuta Vojvodine - maska za okupljanje neonacista.

“Načela i sve ono za šta se oni zalažu u ovoj zemlji nije u skladu sa Ustavom. Simboli koje nose su simboli oličenja zla i mržnje, rasturanja, pretnje smrću…svega onoga što je dovelo do atmosfere da oni smatraju da su i dalje iznad zakona i da, čak i bez najave i odobrenja nadležnih institucija, mogu da se okupljaju i rade u ovoj zemlji šta hoće”, ocenjuje u izjavi za RSE Karadžić.

Nacionalni stroj je u septembru 2007. i pored dve policijske zabrane pokušao da održi miting u Novom Sadu. Tada su se sukobili sa policijom i učesnicima antifašističke šetnje koji su se okupili u znak odgovora na njihovu najavu mitinga, protestujući zboj pojave neonacizma i fašizma.



JAVNA PROVOKACIJA


Danas članovi Novog srpskog programa kažu da se oštro suprostavljaju separatističkim težnjama, šire nepokolebljivu ideju o srpskoj Vojvodini, bore se i za fizičko ujedinjenje svih Srba, zalažu za Evropu a protiv EU, za zdravu porodicu protiv nastranih. Neki od motoa na njihovom sajtu su Vratimo Srbiju Srbima, a na naslovnoj strani su pojedinci iz davnije i skorašnje prošlosti, od Sv. Save preko Njegoša i Tesle, do Ljotića i Ratka Mladića na začelju ove galerije.

Književnik i publicista iz Vojvodine Tomislav Žigmanov u razgovoru za RSE kaže da je poziv na okupljanje neka vrsta javne provokacije.

“S jedne strane testira se spremnost državnih organa da čine određene korake koji su u pravcu primene zakona, a sa druge strane imamo već viđeni javni cirkus kada marginalne grupacije pokušavaju remetiti i dovoditi u pitanje odluku koja je postala punovažna.”


Poslednji primer delovanja desničarskih organizacija je kada država u septembru nije uspela da obezbedi održavanje Povorke ponosa u centru grada. Upravo na to podseća i Marko Karadžić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava:

“Jasno smo stavili do znanja društvu još u septembru da ćemo se obračunati sa svim tim i mislim da imamo odgovornost pred svim ovim ljudima da to i učinimo”, zaključuje Karadžić.

Medjutim, za Tomislava Žigmanova sama najava okupljanja neonacista je znak da je država pala na testu primene zakona:

“Naravno, Statut Vojvodine, mnogima bode oči u Srbiji danas. Sigurno je da oni ovu vrstu aktivnosti neće voditi samostalno, već u dosluhu sa drugim centrima, prije svega, političkim strankama koje su do sada veoma snažno kritikovale Statut i činile određene napore na manifestiranju svog nezadovoljstva, prije svega mislim na Demokratsku stranku Srbije.”
XS
SM
MD
LG