Dostupni linkovi

Nagrada za mir Predsjedništvu BiH, među nagrađenima i novinar RSE


Predsjedništvu BiH – Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću – uručena je u četvrtak uveče na svečanosti kod Starog mosta u Mostaru nagrada za mir, „Mostar Peace Connenction“, koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, na čijem čelu se nalazi nekadašnji gradonačelnik tog grada Safet Oručević.

Na istoj svečanosti, nagrada za mir posthumno je dodijeljena bivšem predsjednik Republike Turske Sulejmanu Demirelu, te nekadašnjem premijeru Republike Hrvatske Ivici Račanu.

Podsjećanja radi, neki od dobitnika nagrade „Mostar Peace Connenction“, koja se dodjeljuje svake godine u povodu obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta, su i bivši predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela, nekadašnji češki predsjednik Vaclav Havel, bivši ministar vanjskih poslova Austrije Alois Mock, nekadašnji predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei, te direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Svečanost je otpočela u 20 sati na Starom mostu, kada je počasni skok sa tog simbola Mostara za članove Predsjedništva BiH izveo član Kluba skakača u vodu „Mostari“ Vedad Bašić.

„Mislim da je to prije svega nagrada Predsjedništvu kao instituciji. Personalno, u osnovi, ne treba gledati uopće u tom svjetlu. Sve ono što veže mene za Mostar za mene je veličanstveno“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je inače iz Mostara.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić takođe je kazao da nagradu za mir doživljava kao nagradu Predsjedništvu BiH.

„Ovo Predsjedništvo se trudi da napravi ipak drugačiji iskorak. Ne znam koliko primjećujete, ali mi u ovih devet mjeseci nismo imali nijednu javnu konfrontaciju. Bilo je neslaganja, ali nismo imali. Ipak se stvari pokreću“, ustvrdio je Ivanić u izjavi novinarima, dodajući da je to i nagrada „novom duhu“ koji je ipak primjetan u njihovom radu.

„Priznanje je to za nešto što ja radim već odavno. Zaista se trudim da se izvučemo iz one atmosfere međusobnog nepovjerenja, da pređemo preko nekih stvari, da oprostimo i da idemo naprijed. Ne vidim alternativu tome“, kazao je, uz ostalo, član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Nagrada i Omeru Karabegu

Omer Karabeg, foto: Mirsad Behram
Omer Karabeg, foto: Mirsad Behram

Potom su na terasi „Labirint“ ispod Starog mosta, na lijevoj obali Neretve, takođe dodijeljene i nagrade „Mimar mira“, koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, pojedincima koji su dali doprinos afirmaciji mira u teškom poslijeratnom periodu na prostoru bivše Jugoslavije.

Nagrada inače nosi ime graditelja Mimara Hajrudina koji je 1566. godine za vrijeme otomanske vlasti u Bosni i Hercegovini sagradio Stari most u Mostaru, koji je u to vrijeme imao najveću lučnu konstrukciju na svijetu.

Za nagradu „Mimar mira“ u četvrtak uveče bilo je 20 laureata, među kojima je i novinar Radija Slobodna Evropa Omer Karabeg, a tu su posthumno i nekadašnji predsjednik Srpskog građanskog vijeća Pokreta za ravnopravnost Mostar Ratko Pejanović, te režiser Sulejman Kupusović.

Tu su još pored ostalih i nekadašnja predstavnica BiH pri UNESCO-u u Parizu, Željana Zovko, zvaničnik UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, kompozitor Đelo Jusić, gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko, predsjednica Jevrejske opštine Mosta, Erna Cipra, kipar Florijan Mićković, novinar Gojko Berić, filozof Ivan Lovrenović, kolumnistica Martina Mlinarević-Sopta, advokat Josip Muselimović, bivši predsjednik poslijeratnog Gradskog vijeća Mostara Milan Jovičić, reditelj Gradimir Gojer, profesor Zdravko Grebo i Roko Markovina, nekadašnji zastupnik u Skupštini BiH.

Inače, Stari most u Mostaru srušen je artiljerijskim projektilima sa položaja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na uzvišenju Stotina iznad Mostara, 9. novembra 1993. godine.

Projekat obnove Starog mosta zajednički su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Grad Mostar.

Obnovljeni Stari most svečano je otvoren 23. jula 2004. godine, a 15. jula 2005. godine primljen je na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.

XS
SM
MD
LG