Dostupni linkovi

Nakon dogovora lidera očekuju se imena ministara


Sjedište Vlade Federacije BiH
Sjedište Vlade Federacije BiH

Nakon raspodjele ministarskih pozicija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, stranačka tijela i rukovodstva HDZ-a BiH, SDA i DF-a tokom vikenda utvrđuju svoje kandidate za ministre i zamjenike ministara u Vladi Federacije BiH i u Vijeću ministara BiH.

SDA je dio posla već završila, dok se kompletan spisak iz tri stranke - koaliciona partnera u vlasti, očekuje do ponedjeljka. Tako bi konačno mogla biti zaokružena vlast u Bosni i Hercegovini, pet mjeseci nakon oktobarskih parlamentarnih izbora.

Ovako je lider Demokratske fronte, Željko Komšić objasnio rezultate višemjesečnih pregovora o sastavljaju Vlade Federacije BiH:

“Svako je morao progutati neku gorku pilulu, jer drugačije jednostavno nije išlo. Ne može niko reći da je apsolutni politički pobjednik u smislu da je ostvario sve ono što je mislio da mu pripada. Ali, ne postoji drugi način da se dođe do dogovora, izuzev ovako. Nažalost, kod nas politika funcionira tako da svako mora popiti neku gorku pilulu, da bi došli do rezultata. Postigli smo ga ali će se pravi rezultat vidjeti poslije, ovisi o tome šta će uraditi Vlada i ljudi u njoj.”

Partneri u vlasti SDA, HDZ i DF su podijelili ministarstva po formuli “5 + 5 + 5”, s tim što će se o najprivlačnijem, 16 - om, odnosno o Ministarstvu finansija, obaviti zajednički dogovor. Sada partije utvrđuju svoje kandidate, a SDA je već predložila Edina Ramića za ministra izbjeglih i raseljenih, Aljošu Čamparu za ministra unutrašnjih poslova, a Šemsudina Dedića za ministra poljoprivrede.O čekuje se da će tokom vikenda svoju kadrovsku slagalicu popuniti DF i HDZ BIH.

Listu bi prije upućivanja u Parlament trebalo potvrditi čelništvo Federacije. Predsjednik Federacije Marinko Čavara kaže da je spreman za svoj dio posla:

“Čekam da dobijem imena, da vidim životopis kandidata, da vidim da li je to u skladu s onim što smo ranije dogovarali da budu kompetentne osobe na odgovarajućim mjestima, i da uz suglasnost kolegice i kolege, potpredsjednika Federacije, imenujemo Vladu Federacije BiH.”

Podjelom pozicija na entitetskom nivou, stvoreni su uslovi da se formira Vijeće ministara BiH, za koje je većina kandidata već predložena. Predsjedavajući Denis Zvizdić očekuje da će posao biti kompletiran tokom vikenda:

“To znači da bi u ponedjeljak krenuli sa neophodnim procedurama provjere i poslije njihovog završetka, što traje od 7 – 10 dana, da imenujemo Vijeće minsitara BiH.”

Parlamentarni izbori su održani 12. oktobra – 12. marta je postignut dogovor. Pet mjeseci je trebalo da se napuste stranačke busije, a za popuštanje je, kako ističe analitičar Pejo Gašparević, zaslužan međunarodni faktor.

“Oni nisu, prema mojim saznanjima željeli da se stvori nova politička kriza ili reprizira nešto što bi ličilo na krizu u Federaciji od prije četiri godine. Sada su drugačije i političke i geoplitičke okolnosti, tako da bi neformiranje vlasti od BiH stvorilo ranjiv plijen, koji bi mogao biti, kolokvijalno rečeno, poklopljen od onog ko nije za euroatlantske integracije. Znamo za problem Rusije i Ukrajine koji se reflektira na Evropu, pa i na popdručje Balkana a samim tim i na BiH. Čini se da su ovaj put, briselsko - vašingtonske strukture signalizirale da se formira vlast kako se ne bi stvorila nova neizjesnost koja ne bi išla u prilog europskom putu BiH.”

Otklanjanje zastoja u procesu integrisanja BiH, biće prioritet za novoformiranu vlast, očekuje profesor Univerziteta u Mostaru, dr Edin Rizvanović:

Edin Rizvanović
Edin Rizvanović

“BiH još uvijek nema registar kompetentnih osoba koje će učestvovati , naprimjer, u onom što je pravna stečevina, 30- ak oblasti koje će biti dio pregovaračkog procesa. Niismo još sami uradili sve da znamo koje su to snage, koji su to resusrsi na koje možemo računati a to bi po meni trebao biti glavni zadatak. Dakle, da znamo ko su kompetentne osobe, koje će faktički nositi process evropskih integracija. Na sreću, na vlast su došli oni koji su se deklarirali za proces integracija.”

Za nove vlasti platforma za djelovanje je poznata - to je Izjava koju je usvojio Parlament BiH o novom pristupu procesu integrisanja, na inicijativu EU. Već se posao mogao započeti,i da nije bilo mukotrpnog procesa pregovaranja, čak bi bili vidljivi I prvi rezultati, smtra analitičarka Ivana Marić

“Međutim, umjesto da analiziramo prvih 100 dana rada Vlade Federacije i Vijeća ministara, mi tek očekujemo da se oni u potpunosti formiraju. Ali, nadam se da će iskoristiti priliku koju su dobili i da će opravdati pred biračima to što su upravo njima dali svoj glas. Da rade posao za koji su plaćeni i da se uhvate u koštac s reformama”.

XS
SM
MD
LG