Dostupni linkovi

Nakon zatvora i torture, radovi umjetnika iz Donjecka potamnili


Serhij Zaharov
Serhij Zaharov

Priredila: Biljana Jovićević

Umjetnik iz Donjecka Serhij Zaharov, koji je ranije preferirao svijetle zrake junskog sunca, prešao je u posljednje vrijeme na blijedilo ponoćnog mjeseca - bar se tako da zaključiti nakon što je prešao na postavljanje uličnih instalacija sa podrugljvim pogledom na proruske separatiste.

"Nije realno raditi to po noći, zato što oni nijesu ljudi, samo naoružani separatisti koji se vozikaju okolo", rekao je Zaharov novinaru RSE Dmitrju Volčeku, u Kijevu, gdje se preselio nakon što je mjesec i po dana bio zarobljenik samoproklamovane "Narodne Republike Donjeck".

"Ja bih brzo došao na predviđeno mjesto, postavio svoj rad, fotograf bi napravio fotografiju, onda bismo sačekali svitanje i pobjegli od tamo", kaže on.

Bez dovoljno vremena da postavi matrice svojih slika na nekoj od brojnih fasada u Donjecku, on bi izgradio nacrt na šperploči unaprijed.

Rad Zaharova na ulicama Donjecka
Rad Zaharova na ulicama Donjecka

Ali, kada se umjetničko djelo koje predstavlja bivšeg komandanta pobunjenika, Igora Strelkova, kako drži pištolj oslonjen na svoje čelo iznad čuvene NIKE fraza "Just Do it" (Učini to) - proširio poput virusa, umjetnikova je situacija postala mnogo opasnija.

Progonjen

Praćen je i uhvaćen ispred svog studija početkom avgusta, a Zaharov kaže da su mu tokom zatočeništva separatisti polomili lijeva i desna rebra, te mu prijetili izvršenjem smrtne kazne tri puta.

I ono što je nekad koristio kao nekonvencionalnu satiru da bi iskazao sve što je bizarno kod pobunjenika u Donjecku, u njegovom novom projektu koji slijedi (u obliku je stripa) odjekuje njegov strašan doživljaj u rukama tamničara.

U olovkom urađenim skicama koje je pogledao novinar RSE, Zaharov pokazuje svijet koji spaja monotone trenutke među zatočenicima sa dnevnim sesijama mučenja i uvijek prisutnim strahom od smrti.

Crteži Zaharova
Crteži Zaharova

Odmah nakon što je uhvaćen, Zaharov je odveden u podrumske ćelije gdje su žene nosile fantomke i govorile sa "jasnim ruskim akcentom" i imale zadatak da tuku i muče zatvorenike. Tu je kaže, glavni zadatak bio "oduzeti svaki smisao samopoštovanja".

Nakon toga postalo je još gore.

Zaharaov kaže da su ga stažari vezali lisicama za drugog zatvorenika, strpali ih obojicu u gepek automobila i doveli ih do vojnog komesarijata u distriktu Proletarski u Donjecku.

Tu su bili zatvoreni u metalnom kavezu sa tako malo prostora da se nijesu mogli ni promeškoljiti. Tako su ih držali dva dana dok ih je "sunce pržilo".

Lažne egzekucije

Nakon toga, kako je Zaharov brojao, vezane jednog za drugog držali su ih još deset dana.

Kako je rekao, tri puta su nad njim izvodili lažne egzekucije.

"Oduvjek sam željela znati šta prolazi kroz glavu čovjeka kada je suočen sa smrću", rekla je Zaharovu jedna od žena koja je igrala ulogu lažnog egzekutora tokom jedne od tih predstava smrti.

Zahraov joj je, referirajući se na roman "Idiot" odgovorio: "Čitaj Dostojevskog. On je to opisao".

Grupe za ljudska prava optužile su obje strane u Ukrajini i proruske separtiste i ukrajinske snage za "otmice, torture i ubistva" u konflikitu na istoku Ukrajine, koji je počeo u aprilu i nastavljen i pored dogovora o prekidu vatre koji su potpisali i Kijev i Moskva i separatisti petog septembra.

Radio Slobodna Evropa je ranije dokumentovao nekoliko slučajeva zatvorskog zlostavljanja u rukama proruskih separatista, uključujući i javno batinjanje.

Polovinom avgusta Zaharov, koji ne zna šta se dogodilo sa čovjekom za koga je bio prikačen lisicama, oslobođen je. Dobio je pet grivni (0,39 $) i pušten da ide.

Ali, sljedećeg dana kada su mu u bolnici na rendgenu utvrdili slomljena rebra, on je rekao svojoj djevojci, očigledno ne sumnjajući da bi ga još jednom mogli uhvatiti, da ga odvede do baze njegovih zlostavljača u staroj zgradi Državne sigurnosne agencije (SBU), da bi mogao da podigne svoja dokumenta.

Umjesto toga, ponovo je zatvoren i tu je proveo još jedan mjesec u zarobljeništvu prije nego što su ga oslobodili po drugi put krajem septembra. Nakon toga otišao je za Kijev.

Kada je Zharov započeo svoju uličnu umjetničku gerila kampanju, prije tri mjeseca separatistički pokret je na njega gledao kao na neprijatan ali prolazni fenomen. On kaže da su mnogi podržavali separatiste, ali da su se drugi sa lakoćom smijali i zabavljali uz njegove radove.

Ali, niko se nije usuđivao da kritikuje sadašnje de facto vlasti.

"Nakon što sam otišao, situacija se promijenila", kaže on. "Izgleda da je Donjeck napušten i gurnut po strani. Ljudi su se vratili i na nivou pitanja koja se tiču njihovih domova stvari su poboljšane. Ima neke artiljerijske vatre tu i tamo, kao i pucanja - no za stanovnike tu, to je već nešto na što su se navikli", naveo je u svom svjedočenju Zaharov za Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG