Dostupni linkovi

Narodna kuhinja - utočište za siromašne i zaboravljene


Korisnici Merhametove kuhinje u Travniku
Korisnici Merhametove kuhinje u Travniku

Zahvaljujući donacijama, u Travniku je završeno renoviranje narodne kuhinje. U ovoj kuhinji u centru Travnika se svakodnevno pripremaju obroci za 350 siromašnih, a mnogima od njih to je jedini obrok u toku dana.

Almasa Jabolak već 12 godina svakodnevno dolazi u narodnu kuhinju gdje čeka u redu za svoj dnevni obrok. Iako ima četvoro djece, Almasa danas živi sama i bez ikakvih prihoda.

"Djeca su mi smještena u domove u Lukavcu i Bakovićima. Hodam po kantama, skupljam željezo i od toga plaćam struju. Ali, dobro je, hrana nam je ovdje odlična i ne mogu se žaliti. Svi koji me znaju kažu da sam ovako naizgled dobro, ali trošim lijekove i zbog toga sam takva", kaže Almasa.

U narodnoj kuhinji zatekli smo i Zlatka Jovanovića koji je došao po kruh i varivo od krompira za svojih sedmoro djece i suprugu.

Zlatko Jovanović
Zlatko Jovanović

"Od rata pa do danas dolazim ovdje. Da mi nije kuhinje teško bih živio. Nađem neke privremene poslove, ali sam na birou 20 godina i nemam nikakva primanja", ističe Zlatko.

Svaki dan u 11 sati u redu za hranu čekaju i Alozije Dovođa i Lepojka Grgić kojima od penzije nakon što plate režije ne ostane ništa.

"Živim sam i dok platim grijanje i ostale režije ostane mi 100 maraka. Od toga, svaki mjesec dajem pet KM jednom Fikretu kojem pomažem", navodi Dovođa.

"Naši opštinari samo sebi meću u džep, a od nas traže da doprinosimo. Od moje penzije živi pet članova moje porodice i kamo puste sreće da je ljepše pa da ne moramo dolaziti ovdje", navodi Grgić.

Kako bi obroci svaki dan bili na vrijeme pripremljeni već 17 godina se brine Kadira Musić i kaže da su korisnici narodne kuhinje zadovoljni hranom.

"Imaju svaki dan supu, glavno jelo i nešto slatko. Mislim da su zadovoljni, ne žale se jer su to ipak ljudi kojima je pomoć neophodna. Ima dosta i mladih koji nemaju izbora, inače ne bi dolazili ovdje", kaže Musić.

Merhametova kuhinja u Travniku svakodnevno okuplja siromašne i zaboravljene bez obzira na nacionalnost. Sekretar Regionalnog odbora "Merhameta" Kenan Vrbanjac ističe da postoje i oni koji se srame doći pa se njima hrana dostavlja kući.

Prema zvaničnim podacima, u Travniku ima gotovo 8.000 nezaposlenih pa se strahuje se da će broj korisnika narodne kuhinje i dalje rasti.

XS
SM
MD
LG