Dostupni linkovi

Nastavak preostalih haških suđenja i iščekivanje presuda


Sa suđenja Ratku Mladiću
Sa suđenja Ratku Mladiću

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju, ICTY-u idući tjedan počinje predzadnja sezona suđenja od njegove uspostave 1993.godine. Preostala su jedino 2 aktualna suđenja, nakon više od 160 optuženih pojedinaca za ratne zločine.

Prvo se nastavlja proces protiv bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog po 11 točaka optužnice – za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama, progone i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. Uz Mladića, u hašku sudnicu bi se trebao još vratiti nakon višemjesečne pauze i premijer tzv. SAO Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema - Goran Hadžić, ali tek idući mjesec.

„Suđenje Ratku Mladiću će se nastaviti sledećeg ponedeljka, 19. januara, u 09:30 časova u sudnici I. Suđenje Goranu Hadžiću trenutno je prekinuto do 2. februara zbog zdravstvenog stanja optuženog.“, obavijestila je glasnogovornica ICTY-a Magdalena Spalinska.

Na suđenju generalu Mladiću obrana je potkraj prošle sudske godine ispitala preko 100 svjedoka, dok ih do kraja procesa namjerava dovesti još oko 200. Tako da se prvostupanjska presuda u njegovom slučaju očekuje tek 2017.te budući da je i haškom tužiteljstvu odobreno ponovno otvaranje procesa ove godine - kako bi uvrstilo dokaze o prijedorskoj masovnoj grobnici Tomašica.

Radovan karadžić tokom suđenja
Radovan karadžić tokom suđenja

Naknadno uvrštavanje dokaza o Tomašici suci su pak odbili na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kojem također odbijaju ponovno otvaranje suđenja – kako bi uvrstio dodatne dokaze.

Haški suci su mu ipak dozvolili da iz haškog pritvora dođe na jedan dan u sud i pokrene neka pitanja.

„Statusna konferencija u postupku protiv Radovana Karadžića biće održana 28. januara u 13:00 časova u sudnici III. Veće je zaključilo da je u interesu pravde da se statusna konferencija održi u ovoj fazi postupka kako bi optuženi imao priliku da pokrene eventualna pitanja u vezi sa zdravstvenim stanjem ili uslovima pritvora.“, navela je Spalinska.

Šešelj ostaje u Beogradu

Prema najavi, prvostupanjska presuda Karadžiću trebala bi se donesti do kraja ove godine, kao i vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju. On ju za razliku od bivšeg vođe bosanskih Srba iščekuje trenutno na privremenoj slobodi u Beogradu, na kojoj su ga suci ostavili unatoč zahtjevu haškog tužiteljstva – da se Šešelja hitno vrati u nizozemski pritvor - zbog istupa u javnosti, uznemiravanja žrtava te izjava - da se više neće pojaviti na sudu.

„Pretresno veće je 13. januara, odbacilo zahtev Tužilaštva od 1. decembra 2014. za opoziv privremenog puštanja Vojislava Šešelja na slobodu, zaključivši da je zahtev Tužilaštva neprihvatljiv jer nije upućen u formi žalbe na odluku. Veće je takođe zaključilo da nije bilo kršenja uslova za puštanje optuženog na privremenu slobodu, dodajući da su izjave koje je optuženi davao medijima za žaljenje, ali da ne predstavljaju pretnju žrtvama.“, ukratko je pojasnila Spalinska.

Dolazak Vojislava Šešelja u Beograd
Dolazak Vojislava Šešelja u Beograd

Uz daljnji rasplet sapunice oko Šešelja, u 2015.godini se očekuje drugostupanjska presuda oslobođenim šefovima srbijanske tajne službe Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, osuđenim policijskim dužnosnicima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, osuđenom generalu Vojske Republike Srpske za srebrenički genocid - Zdravku Tolimiru te oficirima VRS-a u slučaju Popović i drugi, također za isti spomenuti zločin.

Na drugom haškom sudu – Međunarodnom sudu pravde, ICJ-u, očekuje se pak uskoro presuda u vezi međusobnih tužbi za genocid – Srbije i Hrvatske.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG