Dostupni linkovi

Kandić: Pokrenut predistražni postupak protiv Ljubiše Dikovića


Ljubiša Diković
Ljubiša Diković

Protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i još tri osobe u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo (FHP), zbog sumnje da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu 1999. godine, potvrdila je Radio Slobodna Evropa bivša direktorka FHP-a Nataša Kandić. Tužilaštvo za ratne zločine za RSE, međutim, tvrdi da je pokrenut predistražni postupak ali protiv NN lica za ubistvo civila sahranjenih u masovnoj grobnici Rudnica.

U dopisu koji je Tužilaštvo za ratne zločine uputilo punomoćniku FHP-a Vladimiru Gajiću, a u koji je RSE imao uvid, se navodi:

"U vezi sa vašim podneskom koji ste kao ovlašćeni punomoćnik Fonda za humanitarno pravo podneli ovom tužilaštvu dana 12. 10. 2015. u vezi sa krivičnom prijavom protiv Diković Ljubiše, Ranđelović Dejana i dva nepoznata lica, obaveštavam vas da tužilaštvo postupa po ovoj krivičnoj prijavi i u okviru predistražnog postupka proverava njene navode prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja."

Nataša Kandić kaže da je u ovom trenutku izvesno da sadašnji načelnik Generalštaba ne može više ostati na toj funkciji.

„Ta javna sumnja koju Fond za humanitarno pravo iznosi od 2012. godine je ovim putem pravno snažno ojačana i mislim da više nema prostora ni za parnični postupak, a ni za ostanak generala Dikovića na jednoj tako visokoj poziciji. Zapravo, on je neko ko ne sme da bude na javnoj funkciji i sada su se stvorili uslovi da svoju nevinost dokazuje pred tim sudom, a ne u parničnom postupku.“

Nataša Kandić
Nataša Kandić

Na pitanje šta sadrži krivična prijava FHP-a, naša sagovornica odgovara:

„Fond za humanitarno pravo je objavio dva izveštaja u januaru 2012, pod nazivom ’Dosije Ljubiša Diković’, kada je prethodna vlast energično, bez argumenata osporavala svaki navedeni podatak u tom dosijeu i podržala generala Dikovića. On je podneo najpre krivičnu privatnu tužbu, pa je, pošto je zakon izmenjen, prešao na parnični postupak. A, drugi dosije koji se odnosi na pronalaženje masovne grobnice u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci indentifikovanih ljudi koji su upravo ubijeni u opštinama Glogovac i Srbica, nakon što je 37. Motorizovana brigada Vojske Jugoslavije sprovela u aprilu i maju opsežnu ofanzivu protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Te prikupljene podatke, vrlo dokumentovane i čvrsto povezane sa operacijom i pojedinačnim sudbinama pretočena je u oktobru ove godine u vrlo dokumentovanu krivičnu prijavu. Tužilaštvo za ratne zločine koje se 2012. stavilo u zaštitu generala Dikovića, sada, u prisustvu tako jakih dokaza kao što su posmrtni ostaci u skrivenoj masovnoj grobnici, moralo je da reaguje.“

XS
SM
MD
LG