Dostupni linkovi

NATO spreman za sve izazove


Sa NATO Industrijskog foruma 2014
Sa NATO Industrijskog foruma 2014

U Splitu na „NATO Industrijskom forumu 2014“ predstavnici NATO-a i industrije razgovaraju o dosadašnjoj i budućoj suradnji. Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Kershaw poručio je da u nestabilnom svijetu NATO mora ostati izvor stabilnosti, a za to je potrebna povezanost sa drugim državama i organizacijama, ali i sa industrijom.

„Razmatranje dugoročnih strateških pitanja vezanih uz razvoj NATO-vih sposobnosti, razgovor o sigurnosnim prijetnjama s kojima se naši narodi suočavaju i našim odgovorima na te prijetnje“, tako je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Kershaw opisao cilj i svrhu okupljanja preko 400 najviših dužnosnika NATO-a i predstavnika industrije u Podstrani nedaleko Splita, naglašavajući kako NATO upravo u industriji vidi ključnog partnera.

Važno je preokrenuti trendove i do kraja desetljeća vratili obrambene proračune na 2 posto ukupnih proračuna, a multinacionalni projekti jedan su od načina da se iziđe u susret tom cilju i da se optimalno iskoristi postojeće resurse.

„Sada je vitalno da se nastavi na tim rezultatima i da se multinacionalne projekte učini preferiranim izborom više naših država članica. To se pogotovo odnosi na mogućnosti koje će povećati našu spremnost i našu prilagodljivost“, konstatirao je Kershaw.

Bliže partnerstvo NATO-a i industrije dobro je za obje strane, naglasio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

„U današnjem nestabilnom svijetu, NATO mora ostati izvor stabilnosti. Da bismo održali naš Savez snažnim, trebamo prave sposobnosti.To znači da trebamo pravu razinu ulaganja u obranu, pravično raspodijeljenu po Savezu. Ali trebamo i dobru povezanost, što znači da smo partneri ne samo sa drugim državama i organizacijama, nego i sa industrijom“, naveo je Kershaw.

NATO je i nadalje spreman suočiti se sa svakom prijetnjom, pa i sa 'hibridnim ratovanjem' poput onog u Ukrajini, naglasio je Kershaw:

„'Mali zeleni ljudi' u odorama bez nacionalnih obilježja, pripadnici redovitih postrojbi navodno na godišnjem odmoru, javna i tajna dostava pomoći separatistima obučenim i opremljenim preko granice, i sve to upakirano u enormnu propagandnu kampanju.“

Ulaganje u sadašnjost jamstvo budućnosti

„Sigurnost i razvoj idu ruku pod ruku,“ rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravljajući skup. On je podsjetio da su demokracija, građanska i ljudska prava i slobode i vladavina prava trajne vrijednosti zbog kojih NATO postoji, i koje se poštuju i promoviraju i unutar i izvan NATO-a.

„Upravo zbog naših građana, država članica i partnerskih država nužno je kontinuirano ulaganje u razvoj sposobnosti i materijalno opremanje kada je riječ o sustavu obrane i sigurnosti. Navedeni razvoj je u izravnoj vezi sa sposobnostima države i društva na polju znanosti, tehnološko-tehničkih postignuća te proizvodnih i gospodarskih mogućnosti“, rekao je Josipović.

Ante Kotromanović na NATO Industrijskom forumu
Ante Kotromanović na NATO Industrijskom forumu

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović podsjetio je kakoje jedan od glavnih zaključaka nedavnog NATO summita u Walesu bio zaustavljanje pada obrambenih proračuna država članica NATO-a, jer – kako je kazao – ulaganje u našu sadašnjost jamstvo je naše budućnosti.

„Poučeni vlastitim iskustvom, svjesni smo koliko je danas teško biti ovisan o vojnoj tehnologiji istočnog podrijetla. Uvjeren sam da će nam ovaj forum u tom kontekstu pomoći i u nastojanjima za pronalaženjem novih rješenja koja će nas u budućnosti učiniti neovisnim, a time i jačim", kazao je ministar.

Zapovjednik NATO ACT - Zapovjedništva za transformacije, francuski general Jean-Paul Palomeros naglasio je kako je pripremljenost glavni cilj NATO-a, a kako to valja izvesti u situaciji kada se obrambeni proračuni u većini članica NATO-a smanjuju, dok se primjerice kineski rapidno povećava.

Zapovjednik NATO-a u Europi, američki admiral Mark Ferguson, podsjetio jeje kako u mnogo slučajeva obrana – a NATO je obrambeni savez – započinje kod kuće.

„To znači da moramo investirati u infrastrukturu – željeznice, aerodrome, luke – kako bi u slučaju da moramo poslati snage u bilo koju državu članicu NATO-a postojala potrebna infrastruktura, i NATO se može mobilizirati i krenuti“, konstatirao je Ferguson.

Brigadni general Manuel Gimeno, odgovoran za logistiku u portugalskom Združenom stožeru, kazao je kako visoko cijeni razgovore o cyber-obrani, ali da NATO još treba poraditi na kompatibilnosti i interoperabilnosti opreme svojih 28 članica, jer – kazao je – nisu sve države bogate i sa vlastitom vojnom industrijom.

XS
SM
MD
LG