Dostupni linkovi

Naučnici: Naše je Sunce možda "pojelo" planetu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dok traje pionirski uvid u druge solarne sisteme širom svemira, ostaje jedna zanimljiva stvar koja uznemirava naučnike, a vezana je za naš dom, naš solarni sistem i naše Sunce.

Astronome zanima jedna pojava koja nije primijećena u našem solarnom sistemu – zašto toliko drugih solarnih sistema u u grupi planeta posjeduje barem jednu "super Zemlju", dok naš sistem nema takvu planetu.

Riječ je dakako o velikim stjenovitim planetama koje po sastavu podsjećaju na Zemlju dok je njihova veličina znatno veća, zbog čega je takvoj grupi poklonjen naziv velike Zemlje ili "super Zemlje".

U novom izvještaju naučnika sa Univerziteta u Nevadi koji je objevljen na Arxivu, pruža se objašnjenje kako je naš solarni sistem nekada davno imao takvu ili takve planete, ali da ih je Sunce "pojelo" u njihovoj ranoj fazi razvoja.

"Jedini fizički ukazatelj da bi 'super Zemlja' mogla postojati u prošlosti jeste praznina koja postoji između Sunca i Merkura. Ona je mogla biti formirana u tom regionu, ali je vjerovatno 'pala' u Sunce", rekla je Rebecca Martin koja zajedno sa kolegom Marijom Livijom stoji iza istraživačkog rada.

XS
SM
MD
LG