Dostupni linkovi

Naučnici oživjeli 700 godina star virus


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Naučnici su uspjeli oživjeti 700 godina star virus. Tim stručnjaka navodi da će zahvaljujući ovom uspjehu možda uspjeti oživjeti i druge viruse, kako bi bolje proučili njihovu biologiju i naučili kako da se bore protiv njih, prenosi ScienceMag.

Otkriveni virus je vjerojatno napadao biljke kojima su se jeleni hranili. Otkriće pokazuje da virusi mogu preživjeti vrlo dugo u hladnom okruženju, kaže Eric Delwart, istraživač Instituta za proučavanje krvotoka u San Franciscu.

Njegov tim analizirao je genetički materijal virusa iz uzorka prikupljenog iz slojeva akumuliranog izmeta jelena u Kanadi od kojih su neki dijelovi stari i do 4.000 godina.

Jeleni su se okupljali na zaleđenim dijelovima tla, kako bi pobegli od insekata, a u nataloženim fekalijama mogu se i danas pronaći dijelovi biljaka. Naučnici su izvadili kompletan genom virusa iz 700 godina starog sloja i razvili novi virus, kojem su zatim izložili jednu biljku (Nicotiana benthamiana). Virus je uspješno zarazio njene listove.

"Znanje o drevnim virusima ograničeno je zbog njihove niske koncentracije i slabe očuvanosti uzoraka. Međutim, u konstantnoj hladnoći nukleinske kiseline mogu biti očuvane vjekovima", kažu istraživači.

Tim upozorava da je ovo otkriće važno i u slučaju da zbog klimatskih promjena i topljenja leda na polovima dođe do oživljavanja drevnih virusa, od kojih bi neki i dalje mogli predstavljati prijetnju živim bićima.


XS
SM
MD
LG