Dostupni linkovi

Naučnici riješili misteriju Baska


Fotografija sa seoskog festivala Baska 1951, Robert Capa / Magnum Photos
Fotografija sa seoskog festivala Baska 1951, Robert Capa / Magnum Photos

Baski, koji naseljevaju područje sjeverne Španije i južne Francuske, oduvijek su se smatrali zasebnim narodom.

Riječ je narodu koji govori jedinstvenim jezikom, ali koji ima i neobičan sastav DNK, koji je oduvijek bio misterija za antropologe, jer nisu mogli riješiti zagonetku odakle su došli.

Međunarodni tim genetičara možda je riješio ovu misteriju tako što je detaljno analizirao baskijsku DNK, kao i njihov istorijat. Oni su zaključili da Baski potiču o ranih stočara, koji su se miješali s lovcima, da bi se onda odvojili kao zasebna zajednica.

Rezultati najnovijeg istraživanja mogli bi oboriti teoriju da su oni domorodačka populacija koja je više od 10.000 godina bila izolovana, Daily Telegraph.

Matijas Jakobsen iz Univerziteta Upsala u Švedsko, jedan je od onih koji su učestvovali u DNK analizi. Analize su vršene na skeletima iz kamenog doba koji su pronađeni u pećini El Portalon, na sjeveru Španije.

Riječ je zajednici koja je živjela oko 3.500 godina prije nego su lovačke zajednice jugozapadne Evrope prešle na stočarstvo. Istražioci su otkrili da su rani stočari zapravo najbliži preci sadašnjim Baskima, što može prilično uzdrmati baskijske teorije.

Njihov genom ima sličan sastav kao i naroda centralne i sjeverne Evrope, koji su nastali dolaskom stočara koji su se miješali s lokalnom populacijom lovaca, koja je živjela u ovim krajevima.

"Naši rezultati pokazuju da su preci Baska zapravo rani stočari i stočarske grupe iz Iberije, što je u suprotnosti s ranijim tvrdnjama da oni potiču od mezolitskih grupa lovaca, kako se dosad vjerovalo", izjavio je Matijas Jakobson, koji se nalazio na čelu grupe koja je proučavala njihovu DNK.

"Razlika između Baska i ostalih iberijskih grupa jeste u tome što iberijske grupe pokazuju karakteristike specifične za miješanje s narodima iz istočne i sjeverne Afrike", kaže on.

Ovi rezultati su u suštoj suprotnosti postojećoj teoriji prema kojoj Baski, koji imaju svoju kulturu i jezik, postoje više od 10.000 godina.

Inače, njihov jezik se razlikuje od svih poznatih indoevropskih jezika i nema zajednički korijen niti s jednim poznatim jezikom.

Doktor Torsten Ginter, takođe jedan od učesnika u ovom istraživanju, o rezultatima kaže:

"Jedna od velikih prednosti kada radite sa drevnim DNK jeste što su podaci koje dobijete toliko značajni da nekada imate osjećaj kao da otvorite vremensku kapsulu. Kada smo uvidjeli određene zajedničke karakteristike između sadašnjih Baska i ranih stočara, shvatili smo da su Baski bili izolovani možda negdje oko 5.000 godina, ali svakako ne 10.000 godina, kako se tvrdilo dosada", kaže Ginter.

Inače, Baski su visoki, dugih nogu i malih stopala. Lobanja im je okrugla s izraženom izbočinom na zatiljku. Pretežno imaju crne oči, kosu i orlovski nos, a najizraženija osobina im je trouglasto lice. Upravo zato su mnogi tvrdili da su oni zaseban narod, koji je bio izolovan od ostalih.

XS
SM
MD
LG