Dostupni linkovi

Naučnici stvorili "iskru života": Kreirana četiri osnovna sastojka RNA


Iako možda nikada nećemo saznati kako je život na Zemlji počeo, stručnjaci će uvijek imati zanimljive ideje o najvećem problemu nauke.

Pojedini vjeruju da su se asteroid ili kometa sudarili za mladom Zemljom i tako stvorili odlične uslove kako bi se desila "iskra života" koja bi potom izgradila potrebne gradivne elementa prvobitnih jednoćelijskih organizama.

Naučnici sada imaju nevjerovatne dokaze koji podupiru tu hipotezu.

Koristeći ultrabrze lasere kako bi simulirali udar komete ili asteroida, naučnici sa Akademije nauka Češke Republike kreirali su esencijalne sastojke RNK, svojevsnog srodnika molekule DNK. Sastojci su stvoreni u "hemijskoj supi" i iako ovaj uspjeh ne može pokazati kako je život na Zemlji nastao, on po prvi pokazuje da je kreiranje četiri sastavne molekule RNK "iz ničega" itekako moguće.

Nastanak života jedan je od najvećih problema u nauci, a od kada su prvobitni uslovi na mladoj Zemlji postali poznati naučnici pokušavaju da ih rekreiraju kako bi što lakše stvorili potrebne sastojke za nastanak života.

Život je nastao prije četiri milijarde godina za vrijeme „kasnog perioda bombardovanja planete“ koji je trajao oko 150 miliona godina. Dok neki naučnici smatraju da je bombardovanje asteroida i kometa uništavalo rani život, drugo smatraju da su upravo ta nebeska tijela odgovorna za njegovo kreiranje.

XS
SM
MD
LG