Dostupni linkovi

Naivnost ili očajanje: Pajtić se hvata za Tadića


Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić, predsednik Nove demokratske stranke, izjavio je da je njegova partija i zvanično dobila predlog da uđe u vojvođansku vladu, ali da još nije nađen modus kako da se to desi. Time je rezultirao novosadski sastanak lidera Demokratske stranke, Nove demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine o mogućim promenama u vladajućoj pokrajinskoj koaliciji.

Hoće li se Tadić, koji je Demokratsku stranku rasturio, u novom obrtu biti verodostojna brana krunjenju njene većine u vojvođanskoj vlasti? Na to pitanje ne može se za sada dati nedvosmislen odgovor.

Uporedo sa ovim potezima na vojvođanskoj političkoj berzi, iz vladajuće Srpske napredne stranke čini se da stižu poruke da je sve to račun bez krčmara. Naime, neposredno nakon sastanka lidera DS, NDS i LSV, potpredsednik SNS-a Igor Mirović izjavio je da je ponuda naprednjaka za razgovore o Vojvodini i dalje otvorena i da ima prostora za dijalog sa SNS, ali ne i za trule kompromise i kozmetičke promene:

"Naša ponuda za razgovor je otvorena. Mi nudimo koncept promene pokrajinske vlade i smenjivanja Bojana Pajtića i program izlaska Vojvodine iz političke i ekonomske krize. Ne pristajemo na trule kompromise a pogotovo ne da budemo stranka sa kojom će razgovori biti vođeni kao ulog za povećanje učešća drugih stranaka u aktuelnoj vlasti", rekao je Mirović.

I bez ovog neuvijenog upozorenja, međutim, nameće se pitanje hoće li poziv Bojana Pajtića, čelnika Demokratske stranke i predsednika vojvođanske vlade, Novoj demokratskoj stranci Borisa Tadića da uđe u vladu, na koji Tadić još nije zvanično odgovorio, biti slamka spasa za pokrajinsku vlast ili će se njena njena kriza samo malo odložiti. Naime, u Tadićevo opoziciono usmerenje još i te kako ima sumnji. Lider NDS-a je, za sada, ipak, zadovoljan Pajtićevom ponudom. Moguće zato što se sebi učinio značajnijim na srpskoj političkoj pijaci nego što stvarno jeste. Otuda će taj predlog i obelodaniti, uz već poslovični manir tvrđenja pazara:

“Nova demokratska stranka je danas dobila i zvanični predlog da uđe u pokrajinsku vladu. Taj predlog je zvaničnog karaktera, ali nije konkretizovan. Taj predlog ćemo videti kako izgleda kada otpočnemo ove razgovore na tehničkom nivou, a oni će već za dan-dva biti pokrenuti...”

Tadić je, međutim, samo dan ranije najavio da će od Bojana Pajtića tražiti odgovore na nelagodna pitanja, kao što su poslovanje Razvojne banke Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja, a poslednjih meseci njegova partija usisala je pet poslanika Demokratske stranke u vojvođanskoj skupštini, redukujući tako Pajtićevu većinu. Prvi čovek vojvođanske vlade će, opet, svu krivicu za redukovanje te partijske optužiti Srpsku naprednu stranku, a rezultate svoje vlasti prikazati samo u superlativima.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

“Kriza koja postoji nije izazvana zbog krize rezultata, naprotiv. Mi smo za privlačenje stranih investicija dobili podrške od Financial Times-a do vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u vidu veoma visokih priznanja; mi smo kao Pokrajina apsorbovali 87% sredstava prekograničnih fondova koji su namenjeni celoj Srbiji; mi smo uspevali da podstaknemo investicioni talas kakav se decenijama nije video u Pokrajini i da sačuvamo stabilnost Vojvodine kao višenacionalne zajednice. Kriza je uspostavljena uvođenjem korupcije u parlament Vojvodine, otimanjem poslanika, u čemu je SNS prednjačila, potkupljivanjem, pretnjama i redukovanjem poslaničke grupe Demokratske stranke, odnosno, redukovanjem većine koja postoji u pokrajinskom parlamentu”, optužio je Pajtić.

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ne vidi tako idilično kao Pajtić situaciju u Vojvodini i njenoj vlasti, a u poslednje vreme je često pominjao “korenite promene” i odlazak “isluženih kadrova”.

“Ligu socijaldemokrata Vojvodine interesuje samo i isključivo šta će se raditi i samo i isključivo ko će biti kompetentne ličnosti koje će taj posao koji će biti dogovoren uraditi jer je ovakva situacija kakva je sada i poljuljala poverenje građana u pokrajinske institucije, što je, naravno, potpuno nedopustivo. Ligu socijaldemokrata interesuju projekti i program, Ligu socijaldemokrata Vojvodine ne interesuju nikakva mesta, ni sekretarska, niti bilo kakva druga, nas interesuje boljitak građana Vojvodine”, kazao je Čanak.

Tadić je, kao i drugi učesnici sastanka, ponovio stavove NDS o mogućnostima rešenja krize u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji, među kojima su promena Ustava Srbije i redefinisanje položaja Vojvodine. U Ustav je, konkretizovao je, potrebno uneti odredbe o decentralizaciji i regionalizaciji.

Ova politička pijaca, partijska cepanja, pa ponovna lepljenja, umesto ozbiljne priče o daljoj programskoj strategiji, novosadskom politikologu Jovanu Komšiću nisu odviše ubedljiva garancija da će stožerna partija vojvođanske vlasti uspeti da odgovori na legitimne interese građana Vojvodine, kao što mu ni Tadićeva priča o promeni Ustava i redefinisanju položaja Vojvodine ne uliva mnogo poverenja.

“Mislim da ovde nema ništa novo i da je reč samo o pregrupisavanju postojećih snaga. Vest o tom sastanku je to što se pokušava da se nekim novim lepkom ponovo spoje već razlomljeni parčići stare partijske većine, koju je činila pre svega Demokratska stranka, a sada je to više stranaka. Ukoliko bi se ova većina tehnički i politički održala duže vremena, možemo jedino zaključiti da je stranačko-politički dobitnik u toj vrsti pokrajinske političke berze za sada lider Socijaldemokrata Vojvodine, ali i da je u svemu ovome više pažnje posvećeno pregrupisavanju i toj novoj matematici, a da su samo nagovešteni obrisi moguće programske strategije. Demokratska stranka, još uvek stožer te većine, nije, naime, poslala političkoj javnosti Srbije nijednu novu, konkretniju, programsku ideju i inovaciju. A nisam siguran ni da te ideje o kojima je govorio gospodin Tadić mogu delovati verodostojno i uverljivo, budući se sećam relativizacije istih tih ideja od istog autora u drugoj ulozi, kao predsednika Demokratske stranke”, kaže Jovan Komšić.

XS
SM
MD
LG