Dostupni linkovi

Ne očekuje se veći broj inficiranih ebolom


Virus ebole
Virus ebole

Makedonija je nedavno bila u strahu da je jedan pacijent, koji je umro u skopskoj bolnici, bio zaražen ebolom. Pokazalo se da, na sreću, to nije bio slučaj. Ipak, građani su i dalje na oprezu.

Kada je pre skoro dve nedelje javnost u Makedoniji prvi put čula da je jedan britanski državljanin u Skoplju možda umro od ebole, građani su bili izbezumljeni od straha.

Ubrzo zatim se pokazalo da pokojni Kolin Džefri nije bio zaražen ovim virusom, niti da je boravio u zemljama u kojima je prisutna ebola. I pored toga, u anketi koju smo snimili, građani su uplašeni od pojave smrtonosnog virusa, a ono što zabrinjava je i slaba informisanost o ovoj bolesti.

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link

Zdravstvene vlasti uveravaju da su spremni u slučaju pojave smrtonosnog virusa koji prkosi celom svetu i pred kojim je medicina zasada nemoćna. Oni govore da infektivna klinika u Skoplju ima dovoljno opreme i kreveta u slučaju pojave ove zarazne bolesti:

"Ukoliko se u Republici Makedoniji pojavi, to bi bili jedan ili dva slučajeva, ne očekujemo veliki broj zaraženih od ebole ili druge opasne zarazne bolesti. Međutim, ukoliko se pojavi mnogo oboljelih, isplanirano je, u skladu sa protokolima, da vise odeljenja bude izolirano i namenjeno samo za tu zaraznu bolest. Znači, imamo dve prostorije ili čitav trakt, a za veći broj slučajeva, čitavo jedno odeljenje bi bilo samo za zaražene od ebole", objašnjava Jovanka Kostovska iz sektora za preventivnu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, te ističe:

"Što se tiče opreme, u 2009. godini je bila nabavljena oprema - skafanderi, maske, rukavice, naočare, kaljače, dezinfekciona sredstva i sve ono što je potrebno za zaštitu od pandemije svinjskog gripa. Ta oprema je sada dobrodošla i raspodeljena je svim institucijama gde je potrebno. Imamo je u dovoljnom broju. Ipak, u ovom trenutku smo u postupku nabavke dodatne opreme, da bi imali rezervu za svaki slučaj."

Iako iz resornog Ministarstva kažu da je medicinski personal u Infektivnoj klinici i u Hitnoj pomoći, kao i zaposleni na aerodromu, već prošao obuku o tome kako se trebaju ponašati u slučaju pojave virusa ebole, za naredni period se najavljuje i više edukativnih seminara na terenu, u kojima će biti uključeni, pre svega, lekari opšte prakse, zato što su oni prvi koji trebaju znati kako da prepoznaju potencijalni slučaj zaraženog čoveka ebolom.

U međuvremenu, poslednja tri autobusa sa hadžijama su se nedavno vratila iz Saudijske Arabije, a potvrđeno je da su svi putnici u njima u dobrom zdravstvenom stanju. Ipak, u narednom periodu, ljudi koji su bili na hodočašću, trebaju se javljati u matična centra javnog zdravlja, gde će biti pod medicinskim nadzorom u sledeće tri nedelje.

XS
SM
MD
LG