Dostupni linkovi

Negiranje snajperskih napada na Sarajlije


Sarajlije pretrčavaju ulicu bježeći od snajpera, 1993.
Sarajlije pretrčavaju ulicu bježeći od snajpera, 1993.
Iako se većina svjedoka obrane bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića ubrzano izvodi na Haškom sudu, čak tri dana je svjedočio Slavko Gengo, bivši zapovjednik jednog od bataljona Prve brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, koji je držao Sarajevo u troipogodišnjem okruženju.

Osim što je negirao minobacački napad njegove jedinice na Markale 1994. godine, Gengo je negirao i snajperske napade na Sarajlije, tvrdeći da se sa položaja pod njegovim zapovjedništvom ljudi niti nisu mogli pogoditi jer su bili predaleko. Tijekom višednevnog ispitivanja, osim osporavanja od strane tužiteljstva, iskaz svjedoka je detaljno propitivalo i tročlano sudsko vijeće.

Obrana generala Mladića, kao i njezini svjedoci, od optužbi za zločine nad sarajevskim civilima brani se reciprocitetom zločina, odnosno navodima o žrtvama na teritoriju pod kontrolom srpskih snaga. Tako je i Gengo optužio snage Armije Bosne i Hercegovine za snajpersko djelovanje navodeći kao primjer pogodak njegovog vojnika dok je brao trešnje. Prema Gengovom iskazu – snage VRS-a sa Špicaste stijene su odgovarale na takvu vatru, a ne namjerno gađale civile - kako to tvrdi optužba.

Slavko Gengo
Slavko Gengo
"Zavisi iz kog predjela su tukli - ako je bilo iz šume gdje se moralo sa minobacačem, onda smo minobacačem, ako je bilo gdje se mogao neutralisati topom od 40 mm, onda smo njim – sve zavisi od položaja snajperiste", tvrdi Slavko Gengo.

Kao i niz prethodnih svjedoka, i Gengo je izjavio kako su srpske snage samo protuofanzivno djelovale, te da Sarajevo nikada nisu samoinicijativno napadale.

"Normalno da je bilo razmjena vatre, normalno da smo ih neutralisali. Kad je taj momak poginuo, normalno da smo morali da neutrališemo taj dio, da odgovorimo na vatru", kazao je on.

Nakon što je negirao snajpersko gađanje Sarajlija na području Sedrenika od strane snajpersita sa Špicaste stijene, predsjedavajući sudac Alphons Orie je podsjetio Gengu kako je tužiteljstvo izvelo svjedoke koji su opisali postavljanje zaštitnih barijera upravo zbog takvih svakodnevnih napada.

"Sudsko vijeće je čulo dokaze da su se ljudi, mještani na taj način štitili od vatre. A sada govorim o civilima. Da li vam to zvuči poznato na neki način?", riječi su Orie-a.

Alphons Orie
Alphons Orie
Svjedok je i dalje negirao kako su snajperski napadi dolazili sa područja Špicaste stijene, nakon čega je sudac Orie istaknuo kako će sudsko vijeće odlučiti koji su iskazi vjerodostojni.

"Ja vam kažem, to su bila svjedočenja koja smo mi čuli ovdje. Sudsko vijeće će procijeniti da li je to svjedočenje tačno ili ne", konstatirao je Orie.

Iza Genge, kao idući svjedok obrane, svjedočio je Dragan Maletić, zapovjednik čete unutar bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, koji je također osporavao snajpersko gađanje sarajevskih civila. Njega je haško tužiteljstvo suočilo, pak, sa listom snajperskih strijelaca iz spomenutog bataljona, a čija imena Maletić navodno nije mogao prepoznati, iako je bio zamjenik zapovjednika za obavještajno-sigurnosne poslove unutar sporne formacije:

"U ovoj izjavi gospodin Hrvačević kaže da su Zlatko Subotić i Marinko Krneta da je bilo poznato da su oni najbolji snajperisti u našem bataljonu. Oni su tu reputaciju stekli time što su učestvovali aktivno u snajperisanju zgrada."

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavlja se idući tjedan.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG