Dostupni linkovi

Nepal: Raste broj žrtava zemljotresa, novi potres i u nedelju


Nepal nakon zemljotresa
Nepal nakon zemljotresa

Novi zemljotres jačine 6,7 stepeni pogodio je u nedelju Nepal, dan pošto je u toj zemlji zabeležen najveći potres u poslednjih 80 godina, u kojem je stradalo više od 1.900 ljudi.

Američki Institut za geofiziku saopštio je da je zemljotres pogodio region severozapadno od glavnog grada Nepala, Katmandua, nedaleko od kineske granice i da se osetio do Mont Everesta.

Noćas je u Katmnaduu zabeleženo više manjih potresa, a veliki broj stanovnika glavnog grada noć je proveo na ulici ili u šatorima.

Zemljotres koji je u subotu pogodio Nepal, bio je jačine 7,9 stepeni po Rihterovoj skali i zabeležen je 81 kilometar severozapadno od Katmandua.

Još uvek se ne zna tačan broj žrtava, a zvaničnici te zemlje saopštili su da je premašio 1.900. Isti izvori naveli su da je u potresu jačine 7.8 stepeni Rihterove skale povređeno skoro 5.000 ljudi.

Desetine hiljada ljudi provele su noć pod vedrim nebom, strahujući da se vrate u svoje domove oštećene u zemljotresu.

Serija naknadnih potresa ne jenjava u momentu dok je spasilačka misija u punom jeku. Ugroženima se helikopterima i kamionima doturaju šatori i zalihe koje su im potrebne.

"Epicentar potresa bili su Gorka I Lamjung, dok je naknadnih udara bilo u područjima Rasuva, Sindula i Gorka”, rekao je Minendra Rija, ministar informisanja.

Inicijalni potres bio je toliko jak da se osetio širom susedne severne Indije, zatim u Bangladešu, u Tibetu i Pakistanu, gde je poginulo 60 osoba.

Zemljotres je pogodio gusto naseljeno područje Nepala, uključujući prestonicu Katmandu i tamošnju dolinu.

Više zgrada u centru grada Starom Katmanduu je uništeno, a među njima su više vekova stari hramovi i kule.

“Počeo sam da se njišem, dok se moje vozilo treslo. Malo je falilo da izgubim tlo pod nogama I tada sam shvatio da se radi o zemljotresu. Potresi su bili veoma jaki”, rekao je jedan od očevidaca.

Ujedinjene nacije su saopštile da su bolnice u dolini katmandua pretrpane, kako povređenima, tako i telima stradalih. Ponestaje im i zaliha za hitne slučajeve. Spasilački timovi više zemalja pripremaju se za odlazak u Nepal, a u tome prednjače Sjedinjene Države, Britanija i Pakistan.

“Želimo da prenesemo naše najdublje saucešc´e vladama i narodima Nepala , Indije, Bangladeša kao i porodicama pogodenim zemljotresom . Tužni smo zbog gubitka života i štete na imovini, infrastrukturi kao imestima istorijskih nasleda u glavnom gradu Katmanduu i okolnim podrucjima”, rekao je ministar spoljnih poslova Malezije Anifah Aman.

Na Mont Everestu, gde je zemljotres izazvao lavinu, stradalo je 14 ljudi, ali se strahuje da taj broj nije definitvan, rekao je jedan nepalski zvaničnik.

Na najvišu planinu na svetu jutros je sletelo šest helikoptera, kako bi spasili povređene u lavini, javio je izveštač Frans presa.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG