Dostupni linkovi

Nesreća aviona MH17: Malezija želi predmet pred međunarodni sud


Krhotine aviona se transportuju na daljnu analizu. Fotografija zabilježena kod ukrajinskog sela Hrabove, 16. april 2015.
Krhotine aviona se transportuju na daljnu analizu. Fotografija zabilježena kod ukrajinskog sela Hrabove, 16. april 2015.

Malezija je objavila da pred međunarodni sud želi staviti osobe koje su odgovorne za obaranje aviona MH17 u julu prošle godine. Prilikom obaranja ove letjelice iznad ukrajinskog teritorija kojeg pod opsadom drže proruski pobunjenici, poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Tog jula, nakon što je avion oboren, najprije se na društvenim mrežama pojavila fotografija Strelkova s natpisom da je pogodio ukrajinski avion. Nakon što je razjašnjeno da je u pitanju malezijski, putnički avion, separatistički lideri su negirali optužbe da su koristili protuzračne projektile.

Novozelandski ambasador u Ujedinjenim narodima Gerard van Bohemen, upoznao je članove Vijeća sigurnosti o namjeri da predstavi rezoluciju u vezi sa srušenim avionom, koju, pored njegove zemlje podržavaju još i Malezija, Australija, Belgija i Ukrajina. Novinarima je kazao kako su u Vijeću "u potrazi za mehanizmom kojim se ovakve pritužbe mogu tretirati".

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov nazvao je plan "preuranjenim i kontraproduktivnim". Jedan neimenovani diplomata Reutersu je kazao kako Rusija smatra da Vijeće sigurnosti treba pričekati rezultate istrage koja je u toku.

Većina putnika na letu iz Amsterdama do Kuala Lumpura bili su nizozemski državljani, ali je bilo i Malezijaca, Australaca i Britanci. Holanđani trenutno predvode multinacionalnu istragu, ali su i ruski istražitelji u potrazi za dokazima koji će razjasniti ovu tragediju.

Mjesto pada aviona
Mjesto pada aviona

Rusija je negirala optužbe da je pobunjenicima u Ukrajini isporučila protuzračni raketni bacač kojim je avion srušen. Moskva tvrdi da su ukrajinske snage, a ne pobunjenici, oborili malezijsku letjelicu.

Preliminarni izvještaj nizozemske istražne ekipe kaže kako se avion raspao nakon sudara sa objektom koji se kretao velikom brzinom. Svih 298 putnika, uključujući 80 djece i 15 članova posade poginuli su nakon što se avion srušio u istočnoj Ukrajini u blizini ruske granice.

Prema nizozemskim istražiteljima, avion je sa aerodoroma Schiphol poletio u 10.31 sati, 17. jula 2014.godine, a u Kuala Lumpur je trebao stići u 22 sata istog dana. Sa kontrolom leta avion je izgubio kontakt u 13.20 sati, kada je letio iznad istočne Ukrajine koju su osvojili proruski pobunjenici.

Zapadnevropske zemlje tvrde da postoji sve više dokaza da je avion srušen ruskom raketom sa pobunjeničkih položaja, Rusija za nesreću krivi ukrajinske snage.

Američki obavještajni ured tvrdi da postoje solidni dokazi da je iz bacača SA 11, poznatijeg kao BUK ispaljena smrtonosna raketa, a da su preduvjete za to osigurali Rusi.

XS
SM
MD
LG