Dostupni linkovi

Nestali pištolji sa beogradskog aerodroma


CZ 999 Scorpion
CZ 999 Scorpion

Kako je nestalo dvadeset "Zastavinih" pištolja iz kontigenta oružja namenjenog izvozu, pitanje je kojim se bave bezbednosne službe i javnost u Srbiji. Skandal, kakav odavno nije zabeležen, otkriven je kada je specijalna pošiljka sa beogradskog aerodroma upućena na odredište.

Oružje, ukupno više od 2.000 pištolja sa oznakom ’CZ 999 Scorpion’, u sredu 8. oktobra trebalo je avionom da bude isporučeno kupcu u inostranstvu ali je pri popisu pre utovara primećeno da fale dve kutije sa ukupno 20 komada. Istog trenutka, piše beogradska štampa, nastala je panika na aerodoromu. Službeno osoblje hitno je pozvalo policiju koja je u najkraćem roku po nalogu tužilaštva počela uviđaj.

Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, kaže da policija nije bila zadužena da čuva to oružje.

“Ali mi radimo na utvrđivanju činjenica, da li je stvarno nestalo tih dvadeset komada. Proveravamo da li su pištolji možda isporučeni pa je došlo do greške prilikom evidentiranja. Jednostavno, ovih dana ćemo utvrditi da li je to oružje stvarno nestalo. Ako jeste, radićemo na tome da rasvetlimo kako je nestalo”, poručio je Veljović.

Policija je uzela snimke sa nadzornih kamera i počelo je saslušanje magacinskog osoblja ali će istraga, po svemu sudeći, potrajati jer se ne zna kada se krađa desila. Pištolji propisno upakovani u kutije za transport još od aprila bili su uskladišteni u magacinskom prostoru u bescarinskoj zoni na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla. Ti pištolji ‘Skorpion CZ 999’, kako se piše iz nezvaničnih izvora, u vlasništvu su kragujevačkog proizvođača ‘Zastava oružje’, koji je nameravao da ih izveze, ali je kupac u međuvremenu odustao od posla.

Branko Vučković, dopisnik RSE iz Kragujevca, javlja da su šturi detalji o ovom slučaju:

Uhapšen osumnjičeni za krađu oružja sa aerodroma

Uhapšen osumnjičeni za krađu oružja sa aerodroma

Policija je u četvrtak uveče uhapsila N. C. (1990.) zbog sumnje da je ukrao oružje iz javnog carinskog skladišta na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, saopštio je MUP Srbije. Navodi se da je krivično delo učinjeno na štetu fabrike Zastava oružje iz Kragujevca. N. C. se sumnjiči da je u julu ove godine nakon radne smene uzeo dve kutije u kojima je bilo 20 pištolja CZ 999 sa rezervnim okvirima i pratećim priborom. Kutije sa pištoljima je, kako se sumnja, stavio u kese za smeće i odneo ih u Crvenku kod beogradskog naselja Borča gde ih je zakopao u obližnjoj šumi. Osumnjičeni, koji je u Javnom carinskom skladištu zaposlen preko omladinske zadruge od 2010, uz krivičnu prijavu će biti priveden nadležnom tužiocu u Beogradu.

“Nije bilo moguće dobiti zvanične informacije o poreklu i krajnjem odredištu tog oružja. U kragujevačkoj fabrici rečeno nam je da postoje stroge procedure u transportu i izvozu oružja i da su ovakvi incidenti praktično nemogući.”

Nakon što je inostrani kupac odustao od kupovine pištolja iz kragujevačke fabrike, roba je vraćena u skladište u aerodromskoj bescarinskoj zoni gde je stajala više od pet meseci. U posao se tada uključio ‘SDPR Jugoimport’, državni izvoznik naoružanja i vojne opreme, koji je, kako navodi štampa, kao posrednik trebalo da ih izveze za račun ‘Zastave’ jer je imao novog kupca u inostranstvu.

Opasan propust

Zlatko Nikolić, iz beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja, rekao je za RSE da situacija u kojoj je “isparilo” dvadeset pištolja predstavlja opasan propust koja zahteva hitnu reakciju.

“Uvek je veliki skandal kada se ukrade oružje. Pa da su samo neki nameštaj ili donji veš nestali iz bescarinske zone bila bi velika sramota za one koji su zaduženi za bezbednost. A kamo li ovo. Svuda u svetu transport oružja je osetljiva stvar. Jednako kao i kada su u pitanju zlatne poluge ili velike količine novca. U ovom slučaju dogodio se veliki nemar, i to ne bi smelo da prođe bez žešćih posledica po odgovorne", smatra Nikolić.

Na web stranici ‘Zastava oružja’ navodi se da je ‘CZ 999 Scorpion’, popularno nazvan ‘tri devetke’, savremeni pištolj, kapaciteta 15 metaka u kalibru 9 milimetara PARA, koji se koristi kao službeno ili lično odbrambeno oružje.

Živorad Jovanović, bivši operativac MUP-a, smatra da nestanak pištolja sa beogradskog aerodroma pokazuje da je pukla važna karika u lancu transporta oružja.

“Vrlo je verovatno da su lopovi imali tipera, što bi mi policajci rekli, odnosno čoveka informatora koji ih je obavestio da se tu nalazi oružje. Pa su oni sigurno nekoliko dana razrađivali taktiku kako da ga ukradu. Šta će, kako će, gde će sa njim… Ja ne smem ni da kažem za šta sve to oružje može da se upotrebi. Zato bi preporučio da se najhitnije pronađu izvršioci tog krivičnog dela”, naveo je Jovanović.

Evidentnim bezbednosnim propustima u ovom slučaju pozabaviće se i sigurnosne službe, između ostalog, kako bi što pre pronašle oružje ukoliko je ukradeno. Ako je prošlo dosta vremena od krađe biće teže utvrditi gde su pištolji završili, da li su prodati na crnom tržištu u Srbiji, zemljama regiona, ili kriminalnim grupama u nekim daljim državama.

Kriminolog Zlatko Nikolić zaključuje da se nestalim pištoljima ipak može ući u trag.

“Ovo je namerno ukradeno taman toliko koliko je nekome trebalo. Samo dve kutije jer su verovatno dvadeset pištolja mogli da plasiraju vrlo brzo. Ti koji su krali tačno su znali kakvom vrstom robe raspolažu. Verovatno je završila u organizovanim mafijaškim družinama. Ali me ne bi čudilo, mada je to manje verovatno, ni da dospe do nekih terorističkih grupacija”, konstatuje Nikolić.

U firmi ‘SDPR-Jugoimport’ nisu bili dostupni za komenatar nesvakidašnjeg nestanka oružja, dok su na Aerodromu Nikola Tesla za RSE rekli da neće davati izjave do okončanja istrage.

XS
SM
MD
LG