Dostupni linkovi

Ruski ambasador: Vujanović prihvatio poziv za Moskvu, pa odustao


Filip Vujanović
Filip Vujanović

Dan nakon što je objelodanjeno kako se predsjednik Crne Gore Filip Vujanović neće odazvati pozivu Vladimira Putina, da 9. maja prisustvuje obilježavanju 70-te godišnjice od pobjede nad fašizmom, oglasio se ruski ambasador u Podgorici, sa tvrdnjom kako je Vujanović najprije potvrdio dolazak u Moskvu, a potom odustao. Tu informaciju u sapštenju za javnost Vujanović nije demanatovao ali je apostrofirao značaj svog prisustva na manifestaciji koja će se istog dana održati u Podgorici. Je li Vujanovićevo predomišljanje neuobičajeno u medjunarodnim odnosima i može li da nanese štetu ugledu institucije predsjednika i imidžu države?

Ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, izjavio je za list „Dan“ kako je iznenađen odlukom predsjednika Vujanovića da ne putuje u Moskvu, na proslavu pobjede nad fašizmom, pošto je, kako tvrdi, prethodno prihatio poziv Vladimira Putina, što je navodno ozvaničeno i dokumentom. Za Nesterenka, riječ je o nepoznatoj praksi u međunarodnim odnosima, da šef države zvanično donese odluku, koju potom na koordinacionom odboru preinačava grupa funkcionera.

„Postavlja se pitanje kako se na takvim principima mogu graditi bilateralni odnosi na najvišem nivou", zaključio je Nesterenko.

No, da u svemu tome ne vidi ništa problematično potvrdio je sam Vujanović, oglasivši se tokom dana saopštenjem za javnost iz Turske, u čijoj se posjeti nalazi. Ni jednom riječju ne demantujući Nesterenka, Vujanović je konstatovao kako ne bi bilo prirodno da 9. maja bude u Moskvi, a ne u Podgorici, gdje će govoriti na velikoj ceremoniji povodom Dana pobjede. U saopštenju predsjednik Crne Gore podsjeća da je prije pet godina bio na istoj manifestaciji u prijestonici Rusije, odajući počast njenom velikom učešću u slamanju fašizma u Evropi, zbog čega bi svako dobronamjeran njegovu sadašnju odluku trebalo da shvati na pravi način. Takvo objašnjenje prihvatljivo je za Borislava Banovića, člana skupštinskog odbora za medjunarodne odnose iz Socijaldemokratske partije, koja je bojkotovala predsjedničke izbore na kojim je pobijedio Vuanović.

„Ne bih to izdizao na nivo da je to bila greška ili čak diplomatski incident. Naprotiv, mislim da je to normalna i očekivana odluka. Moguće je da dodje do promjena u planovima, u odlukama države o načinu obilježavanja jednog datuma. Ako je u međuvremenu Crna Gora odlučila da slavi Dan pobjede nad fašizmom kod kuće na visokom nivou, onda samo odustajanje od puta predsjednika Vujanovića, ne mora da prima te negativne konotacije ili kontekste koji se žele dati u smislu neodgovornog i neozbiljnog ponašanja“.

Božena Jelušić
Božena Jelušić

Nije li ipak Vujanovićev pristanak pa odustanje od odluke da putuje u Moskvu, presedan u međunarodnim odnosima i koliko to može da šteti ugledu institucije predsjednika kao i imidžu države koju predstavlja? Odgovor smo potražili od profesorke književnosti i funkcionerke građanskog pokreta URA Božene Jelušić.

„Ako je tačno da je dolazak našeg predsjednika bio potvrđen, onda nikakvo koordinaciono tijelo to nije smjelo da opovrgne. Naša zemlja deklarativno stoji iza namjere da gradi konsenzus o ulasku u Atlantsku integraciju i u isto vrijeme da čuva dobre odnose sa Ruskom federacijom, čiji veliki broj građana ovdje živi,ovdje investira ili je investirao,ovdje ljetuje.. Zato ovo nije primjer politički odmjerene i cjelishodne odluke i, na neki način, dezavuiše i simbolički i stvarno potencijal zemlje. Meni se stalno nameće slika čovjeka koji jednom rukom pali vatru, a drugom je gasi. Čini mi se da efekte nemamo ni na unutrašnjem planu, a posebno nemamo na spoljašnjem, jer bi i tu trebalo da pokažemo veći nivo integriteta“.

XS
SM
MD
LG