Dostupni linkovi

Neustavne prihode Vlada (ne)će vraćati


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Crne Gore je u prethodnih sedam mjeseci prihodovala više od deset miliona eura, sprovodeći neustavnu odluku o povećanju cijene goriva. Nakon što je Ustavni sud proglasio odluku neustavnom, otvoreno je pitanje da li će Vlada naći način da vrati novac građanima.

Vlada Crne Gore je u aprilu ove godine donijela odluku o uvođenju takse na sve vrste goriva, obrazlažući je potrebom da se iz tih sredstava finansira gradnja dionice autoputa i finansira vrhunski sport. Na osnovu te odluke Vlada je prihodovala dnevno oko 50.000 eura, odnosno, do danas se u državnu kasu slilo više od deset miliona eura. Ustavni sud je prije dvadeset dana oborio Vladinu odluku o uvođenju takse na sve vrste goriva, proglašavajući je neustavnom. To praktično znači da je Vlada protivustavno prihodovala, ali je teško očekivati da će novac biti vraćen građanima kroz bilo koji oblik. Podsjetimo, ministar finansija Radoje Žugić je na direktno pitanje da li će Vlada vratiti novac građanima rekao:

„Taj novac koji je ubran, ako Ustavni sud naloži povraćaj novca i bude takvog modela, poštovaćemo i to. Ako ne, taj novac će se utrošiti za ono, za šta je bila i namjena same Uredbe, dakle za autoput i za vrhunski sport.

Nevladina organizacija MANS je oštro kritikovala Vladu zbog uvođenja dodatne naknade za gorivo, ali su kritike upućivane i Ustavnom sudu kome je trebalo više mjeseci da obori Vladinu odluku, dok je za to vrijeme Vlada protivzakonito prohodovala više miliona eura. Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović kaže da Vlada ima način da vrati građanima novac, dodatnim smanjenjem cijene goriva ili smanjenjem cijene registracije vozila, ali da za to treba da postoji politička volja, kakva kod aktuelne Vlade ne postoji:

„Postoji način ako bi postojala ta politička volja u izvršnoj vlasti da vrati ono što je nezakonito i neustavno oduzeto od građana. Međutim iluzorno je očekivati od ove Vade, koja je sve ovo radila da sada postupi na taj način i da vrati ono što je od građana, rekao bih, opljačkala.“

Nakon što je Ustavni sud oborio odluku Vlade o povćanju cijene goriva, građani su za naš radio saopštili da se osjećaju prevarenim. Kako zaštititi građane koji su na osnovu neustavne odluke plaćali gorivo po višoj cijeni od zakonite, pitali smo savjetnika u Centru za zaštitu potrošača Predraga Boljevića:

„Ne sporim da postoji još mnogo javnih ineresa za koje bi ta sredstva mogla biti upotrijebljena, ali takođe je nesporno da je veoma jak javni interes svih nas u Crnoj Gori izgradnja autoputa, da je jak interes svih nas finansiranje sporta. Prema tome, u ovoj konkretnoj situaciji najzakonitije bi bilo ta sredstva usmjeriti onome za čiji račun su uzimana.“

Odluke Ustavnog suda nemaju retroaktivno dejstvo, odnosno nemaju snagu kojom bi se nadoknadila potencijalna šteta. Ipak u ovom slučaju po građane, advokat Radulović vidi mogućnost za pravičnu nadoknadu u Zakonu o obligacionim odnosima. Ali to je samo mogućnost bez velikih šansi da se nadoknada sprovede:

„U ovom slučaju se radi o klasičnom sticanju bez osnova, odnosno Vlada je sticala određene prihode, velike i milionske prihode da zato nije imala osnova, odnosno taj osnov je proglašen neustavnim i nezakonitim od strane Ustavnog suda. Ono što bi po mom mišljenju pravni put bio, jeste da svi građani koji imaju dokaze o tome koliko su potrošili novca za gorivo, da traže kod redovnog suda naknadu štete i povraćaj tih sredstava. Problem je i bojim se da bi to sudovi te zahtjeve odbijali sa stavom da se radi o retroaktivnoj primjeni odluke Ustavnog suda.“

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da će u petak od ponoći sve vrste goriva biti jeftinije za sedam centi po litru, zbog odluke Ustavnog suda.

XS
SM
MD
LG