Dostupni linkovi

U Sarajevu večeras praizvedba bh. opere "Alma"



Praizvedba nove bosanskohercegovačke opere "Alma", kompozitora Jasmina Osmanagića, premijerno će biti izvedena večeras u Sarajevu na sceni Narodnog pozorišta.

Ova opera jednočinka satkana je na priči o Alibegu i njegovoj kćerki Almi, koji su živjeli na sarajevskoj Baščaršiji, tačnije u ulici Abdesthana, nedaleko od Alibegove zanatske radnje, smještene u ulici Kazandžiluk.

Kazandžiluk je jedna od najstarijih ulica na Baščaršiji, u kojoj se izrađuju i prodaju tradicionalni predmeti od bakra, uz primjenu posebne tehnike pod nazivom filigran. Zanat se od XVI stoljeća prenosi sa generacije na generaciju, a ulice u starom dijelu grada nose nazive zanata. Prenoseći tradiciju s koljena na koljeno, otac Alibeg je naumio kćer jedinicu izučiti kazandžijskom zanatu, koji je umjetnost bez granica.

Direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Amila Bakšić rekla je da je riječ o modernom muzičkom izrazu sa elementima tradicionalnog, odnosno sevdalinke.

Kompozitor i libretist opere "Alma" Jasmin Osmanagić kazao je da je ovu operu počeo komponovati još 2008. godine uporedo sa simfonijom "Sarajevo", koja još nije izvedena.

Uloge u ovoj operi tumačit će Aida Čorbadžić, Melisa Hajrulahović, Denis Isaković, Marko Kalajanović, Adema Pljevljak Krehić, Ivan Šarić, Leonardo Šarić i gošća balerina u dramskom sastavu Jovana Milosavljević. U operi će učestvovati i hor Narodnog pozorišta.
XS
SM
MD
LG