Dostupni linkovi

Rusija uhapsila 25 ukrajinskih državljana



Ruska glavna sigurnosna agencija saopćila je u četvrtak da je uhapsila 25 ukrajinskih državljana pod sumnjom da su planirali akte sabotaže u Rusiji.

Savezna služba sigurnosti (FSB), glavni naslijednik KGB-a, navodi u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija RIA Novosti da su osumnjičeni planirali sabotažu i terorističke napade u sedam regija širom Rusije u prošlom mjesecu.

U vijesti se ne navodi kada su uhapšeni, niti se daju bilo kakvi drugi detalji.

Televizijska stanica NTV javila je u četvrtak da su među uhapšenima trojica pripadnika Desnog sektora, ukrajinske nacionalističke grupe koja je igrala ulogu u svrgavanju ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u februaru.

U izvještaju je objavljen snimak trojice osumnjičenih u pritvoru.

NTV je također javila da su osumnjičeni dobili instrukcije iz ukrajinske službe sigurnosti da snimaju pokrete ruske vojske na granici s Ukrajinom i da uspostave kontakt s ruskim radikalnim grupama, prenosi AP.

Rusija je razmjestila oko 40.000 vojnika duž granice sa susjednom Ukrajinom, sudeći po NATO-u, povećavajući strahovanja od eventualne invazije nakon ruske aneksije Krima.
XS
SM
MD
LG