Dostupni linkovi

Milan Bandić u posjeti Sarajevu



"Milan Bandić se rodio u Grudama, ja sam hrvatski sin Bosne i Hercegovine, a BiH je država tri konstitutivna naroda i BiH je i hrvatska zemlja. Ja sam prijatelj sva tri naroda Bosne i Hercegovine", kazao je novinarima danas u Sarajevu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, upitan da prokomentira odluku Gradskog vijeća Sarajeva da mu ne bude dodijeljeno priznanje "počasni građanin Sarajeva".

Dodao je da on ništa nije tražio.

"Kad su Isusa razapinjali, on njih nije osuđivao što ga razapinju nego zato što ne znaju što čine", kazao je Bandić. "Ne trebaju", dodao je, "plakete ni priznanja Milanu Bandiću, više mi vrijedi stisak ruke građana grada Sarajeva".

"Demokracija je. Pa šta mislite da gradonačelnik grada Zagreba, kao rođeni sin Bosne i Hercegovine, osvjedočeni prijatelj sva tri naroda u BiH, nema pravo na svoje mišljenje. Pogledajte 58 minuta intervjua Al Jazeerai, onda sudite o izjavama gradonačelnika Bandića, nemojte vaditi iz konteksta", kazao je Bandić.

Istaknuo je da on ponosno hoda jer pomaže drugima, a njegova djela govore od Odžaka do Gruda, od Tuzle do Sarajeva i tako će biti i ubuduće.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva nedavno je donijelo odluku o opozivu dodjele priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. U obrazloženju ove inicijative se navodi da je neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika o unutrašnjem preuređenju BiH razlog za preispitivanje ovog priznanja.
XS
SM
MD
LG