Dostupni linkovi

Jordan: sukob policije i izbjeglica



Najmanje 22 jordanska policajca su povrijeđena, a jedna izbjeglica je ubijena, dok su dvije ranjene u sukobu sa sirijskim izbjeglicama u kampu Zatari, na sjeveru Jordana.

Direktor jordanskog sirijskog izbjegličkog kampa, Brigadni general Vadah Hmud rekao je da je 25-godišnji Sirijac ubijen u nasilju, a najmanje dva lica iz kampa su ranjena.

Jordanske snage bezbjednosti upotrijebile su suzavac da rastjeraju izbjeglice koje su na njih bacale kamenje, prethodno zapalivši nekoliko šatora i vozila. Vlasti su demantovale da je jedna izbjeglica iz kampa ubijena i tvrde da je do sukoba došlo pošto je policija uhapsila grupu izbjeglica koja je pokušala da ilegalno uđe u kamp.

Stanovnici kampa, međutim, navode da je do sukoba došlo pošto je pripadnik jordanske policije prešao automobilom preko djeteta smještenog u kampu, prenose agencije.

Svjedoci okršaja sa policajcima navode da je mnogo više izbjeglica povrijeđeno, a ne samo troje, kako su vlasti saopštile. U kampu, u kome se nalazi 106.000 izbjeglica, u protekle dvije godine je izbijalo nekoliko protesta zbog loših uslova za život.

Kamp Zatari se nalazi u jordanskoj pustinji, oko 12 kilometara od granice sa Sirijom, i riječ je o drugom po veličini izbjegličkom kampu u svijetu, poslije kampa Dadab u istočnoj Keniji.
XS
SM
MD
LG