Dostupni linkovi

Masovni štrajk u Libiji



Libijski radnici u javnom i privatnom sektoru, među kojima i naftaši, počeli su u nedjelju štrajkati u lučkome gradu Bengaziju, u znak prosvjeda protiv sve gore sigurnosne situacije i sa zahtjevom da parlament podnese ostavku jer mu je mandat istekao, prenosi Hina.

Zbog štrajka je promet na aerodromu u Bengaziju obustavljen i vraćen je jedan avion Turkish Airlinesa, objavili su državni mediji.

Naftne kompanije, sveučilišta i škole također ne rade jer su poslušali poziv političkih skupina na jedan dan "građanskoga neposluha" kojim bi se zahtijevalo jačanje sigurnosti, kažu očevici.

Vlasti ne uspijevaju popraviti sigurnosno stanje u tome gradu kojem su automobili bombe i ubojstva policajaca i vojnih časnika postali svakodnevica.

Većina stranaca otišla je iz Bangazija kad je u rujnu 2012. u islamističkome napadu na američki konzulat ubijen američki veleposlanik.

Štrajkaši traže od parlamenta da se odmah raspusti. Iako mu je mandat istekao 7. veljače, još nisu raspisani novi izbori.

Mnogi Libijci upravo unutarparlamentarne sukobe smatraju odgovornima za sve teže stanje i anarhiju koja u Libiji traje otkako je 2011. u ustanku s NATO-ovom potporom svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Moamer Gadafi.
XS
SM
MD
LG