Dostupni linkovi

Ruanda: komemoracija povodom 20 godina od genocida



U Ruandi danas počinje jednosedmična komemoracija povodom 20 godina od genocida.

Za 100 dana, između aprilu i jula 1994. godine, vladajuće pleme Hutu je pobilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umjerenjaka iz svojih redova koji su se protivili režimu. Ubijeno je 20 odsto stanovnika Runade, odnosno 70 odsto pripadnika plemena Tutsi.

Predsjednik Ruande Pol Kagame će danas zapaliti vječnu vatru u znak sjećanja u Memorijalnom centru genocida Ruande u glavnom gradu Kigali. Plamen je putovao kroz cijelu zemlju a danas stiže u Kigali.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun smatra da je genocid u Ruandi "velika mrlja" na savjesti UN koje nisu spriječile masakr iako je u Ruandi tada bilo 2.500 "plavih šlemova".

Ruanda je u nekoliko navrata optužila međunarodnu zajednicu što nije reagovala, a posebno Francusku za ulogu u ubijanju pripadnika plemena Tutsi.

Iako su diplomatski odnosi Ruande i Francuske obnovljeni 2009, poslije tri godine prekida, i dalje su zategnuti. Tako će Francusku na ceremoniji predstavljati samo ambasador u Kigaliju Mišel Fleš.

Francuska nije imala ambasadora u Kigaliju ni nekoliko mjeseci 2012. godine, jer je Ruanda odbila agreman za postavljenuu ambasadorku Elen le Gal koja je sada savjetnica predsjednika Fransoa Olanda za Afriku.
XS
SM
MD
LG