Dostupni linkovi

Završene riječi na suđenju Karadžiću od 29.septembra do 7.oktobra


Sudsko vijeće Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, pod predsjedavanjem O-Gon Kwona, odlučilo je da završne riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću budu iznijete od 29. septembra do 7. oktobra, saopštio je danas sud.

Svaka od strana u postupku - i tužilaštvo, i optuženi - imat će po 10 sati na raspolaganju da iznesu svoje završne riječi, kao i po sat i po vremena za iznošenje opovrgavajućih argumenta ili replika, navodi se u saopćenju koje je Haški tribunal danas objavio.

Haški tribunal je 21. marta saopštio da strane u postupku treba da predaju završni podnesak najkasnije 29. avgusta, a da se do kraja marta izjasne o tome koliko će im vremena trebati za iznošenje završnih riječi.

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je 21. jula 2008. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.
XS
SM
MD
LG