Dostupni linkovi

Holanski institut spreman uraditi vještačenje o ubistvu Vujasinovićeve


Nacionalni forenzički institut iz Haga potvrdio je da može da uradi supervještačenje ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, izjavio je predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

"Nacionalni forenzički institut iz Haga potvrdio je da mogu da urade superveštačenje i kada je reč o balističkom i sudskomedicinskom delu. Stupili smo u kontakt sa tužiteljkom iz Holandije koja se u ime EU nalazi u Beogradu kao stručna pomoć našem pravosuđu i napravili dogovor o preliminarnim radnjama", rekao je Matić.

On je naglasio da će nakon Vaskrsa biti održan sastanak sa holandskim forenzičarima i da će tom prilikom biti utvrđen plan daljih aktivnosti, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, u proteklih dvadeset godina, policija je zagubila forenzički materijal sa mjesta ubistva i sa obdukcije, a promjenjeno je i nekoliko tužilaca i advokata.

"Analizirajući liniju odgovornosti sa novom pretragom, pronađena je kesa u ormaru inspektora koji je radio na ovom slučaju, a koji je u međuvremenu preminuo. Odlučili smo da superveštačenje poverimo neutralnoj kredibilnoj stranoj instituciji i zbog toga se ovaj paket čuva nedirnut, kako bismo mogili da ga ustupimo na ekspertizu", naveo je Matić.

On je objasnio da je Komisija pokušala da angažuje Institut za bezbjednost iz Visbadena, ali da su dobili odgovor da "nema dovoljno neophodnih elemenata na osnovu kojih bi oni mogli da daju kredibilno veštačenje".

Radislava Dada Vujasinović, novinarka magazina "Duga" ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga utvrdila je da je posrijedi samoubistvo, ali je poslije ponovljene istrage, januara 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnijelo zahtjev policiji da prikupi dokaze o ubistvu.
XS
SM
MD
LG