Dostupni linkovi

Sarajevo: preminuo profesor Sadudin Musabegović



U Sarajevu je u petak uveče preminuo dr. Sadudin Musabegović, istaknuti pisac, teoretičar umjetnosti i redovni profesor na Univerzitetu u Sarajevu.

Rođen je 1939. godine u Prijepolju, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Studirao je i diplomirao na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao 1965. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Sve do umirovljenja radio je kao redovni je profesor estetike na Sarajevskom univerzitetu. Bio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Sadudin Musabegović bio je jedan od najznačajnijih teoretičara umjetnosti i modernih mislilaca u našoj zemlji nakon Drugog svjetskog rata. Bavio se i filmskom režijom. Za sarajevski Sutjeska film snimio 1972. godine kratkometražni film Soba. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Opredjeljenja, revije Odjek, te odgovorni urednik Dijaloga.

Objavio je više znanstvenih i esejističkih knjiga, te brojne eseje i studije iz oblasti estetike, filma i likovniih umjetnosti.

Za knjigu Mimesis i konstrukcija dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva i godišnju nagradu izdavačke kuće Veselin Masleša za nauku.
XS
SM
MD
LG