Dostupni linkovi

Moguć prolaz “Južnog toka” preko Turske



Turska će razmotriti prolaz gasovoda "Južni tok" preko svoje teritorije, ako Rusija to zatraži, izjavio je danas turski ministar energetike Taner Jildiz.

"Otvoreni smo za svaki predlog u smislu prolaska cevovoda preko turske teritorije", rekao je Jildiz novinarima u vezi sa projektom "Južni tok".

Ovo je jedna od tema sastanka zvaničnika Turske i Rusije iduće sedmice u Ankari, čiji dnevni red uključuje povećanje isporuke gasa Turskoj, reviziju cene ovog energenta, kao i pitanja iz oblasti nuklearne energije.

"Južni tok", koji će biti dužine 2.400 kilometara, prenosiće gas u Bugarsku, a odatle u EU do kraja decenije.

Ranije se govorilo o ulasku cevovoda u severozapadnu Tursku, u oblast Trače, a ne u Bugarsku, kako bi se izbeglo slanje gasa direktno iz Rusije u zemlje EU, rekao je neimenovani analitičar.

Izgradnja drugog cevovoda "Plavi tok", koji bi kompletirao postojeći koji prolazi ispod Crnog mora i vodi od Rusije ka Turskoj, takođe bi se uskoro mogao naći na dnevnom redu.

Zvaničnici će na razgovorima u Ankari razmatrati povećanje kapaciteta gasovoda "Plavi tok" za oko 3,5 milijardi kubnih metara godišnje, sa oko 16 milijardi u ovom trenutku, što traži Turska.
XS
SM
MD
LG